Deser dwukolorowy, bananowy
Deser czarno-biało (składniki na 2 desery)
masa ciemna:
30 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki kakao
100 g śmietany 18%
masa jasna:
30 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
250 g serka waniliowego
100 ml mleka
2 banany
garść rodzynek (opcjonalnie)
plus posypka czekoladowa do dekoracji
Etapy przygotowania:
- Zaczynamy od ciemnej masy. W miseczce rozrabiam wrzątek z żelatyną, aż się rozpuści. Potem dodaję śmietanę, kakao i mieszam.
- Pucharki opieram pod skosem, np. opierając o banana, napełniam łyżeczką i wstawiam do lodówki.
- W tym czasie robię biała masę, czyli znowu wrzątek z żelatyną, a potem dodaje serek waniliowy, mleko i rodzynki. Kroję banany, wyjmuję deser (ta ciemna część szybko tężeje) i układam banany na dnie pucharka i na bokach ciemnej części.
- Zalewam pucharki jasną masą i wstawiam do lodówki. Kiedy masa zastygnie dekoruję bananami i czekoladą (np. posypka, nutella).
Wielowarstwowy i wielokolorowy deser truskawkowo-mangowy ;-)
Składniki:
1 sztuka mango
500 g truskawek (bez szypułek)
360 g naturalnego jogurtu (typu greckiego- musi być gęsty)
1 cytryna (należy zetrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok)
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
2 łyżki płynnego miodu
5 g żelatyny (ok. ¾ łyżki)
1/3 szkl. gorącej wody
Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Mango obrać, pokroić na kawałki, zmiksować . Dodać 3 łyżki gotowej żelatyny, 1 łyżeczkę cukru oraz 2/3 wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Obrane truskawki, ok. 2 łyżek cukru, pozostały sok z cytryny, oraz resztę żelatyny (ok. 4 łyżek) – zmiksować. Odstawić do lodówki.
Jogurt naturalny wymieszać z płynnym miodem i skórką cytryny.Przygotować naczynia i układać warstwami: truskawki – jogurt – mango – jogurt – truskawki. Wstawić do lodówki w celu zastygnięcia.