Deser budyniowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
*25 dag truskawek
*1 budyń śmietankowy
*3 łyżki cukru
*300 ml mleka
*200 ml śmietanki kremówki
*1 łyżka drobno posiekanych pistacji
Truskawki pokroić na plasterki.
Miseczkę o pojemności 1 l wyłożyć folią aluminiową,a potem plasterkami truskawek.
Pozostałe pokroić w kosteczkę.
Budyń ugotować na mleku,wymieszanym ze śmietanką i cukrem.Wystudzić,co jakiś czas mieszając.Dodać truskawki i połowę pistacji.
Zimny budyń wyłożyć do przygotowanej miski.Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Deser wyłożyć na płaski talerz,odwracając miskę do góry dnem.Delikatnie zdjąć folię.Posypać pistacjami.