Deser biszkoptowy z serem i owocami sezonowymi

7 lipca 2012, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

*3 opakowania podłużnych biszkoptów
*1 kg białego półtłustego sera
*2 łyżki budyniu śmietankowego
*3 żółtka
*1 szklanka śmietanki kremówki
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżki żelatyny
*40 dag świeżych malin (mogą być truskawki,jeżyny i poziomki)
*cukier puder do posypania

Biały ser dwukrotnie zemleć,tak aby powstała jednolita gładka masa.
Wymieszać z ugotowanym i przestudzonym budyniem.
Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę.Ostroznie połączyć z podgrzaną śmietanką.
Żelatynę wsypać do rondelka,zalać 4 łyżkami zimnej wody.
Kiedy napęcznieje,podgrzać ją do momentu aż się rozpuści.Ostudzić.
Biały ser delikatnie wymieszać z masą śmietankowo-żółtkową i żelatyną.
Schłodzić w lodówce.
Połowę oczyszczonych malin dodać do masy serowej.Wymieszać.
Biszkoptami obłożyć obwód szklanej,stożkowej formy (można przedtem wyłożyć ja folią). Następnie specjalnie ponacinanymi biszkoptami wyłożyć dno.
Do formy przełożyć masę serową, lekko uciskając łyżką,powierzchnię wygładzić.
Ułożyć na niej biszkopty.
Deser wstawić do lodówki,aby masa stężała.
Deser wyjąć z formy,położyć na talerzu, opruszyć cukrem pudrem,obłożyć malinami.