Delikatny makaron penne z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

20 listopada 2015,
dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Jestem kompletnie zakochana w makaronach, łosoś ze sklepowej półki mnie za to niezbyt zachwyca, ale da się przy jego użyciu wyczarować całkiem smaczne danie. Ta propozycja jest bardzo prosta do przygotowania, z pewnością poradzi sobie z tym przepisem nawet największy kulinarny laik :) Zarówno na obiad jak i kolację, banalny w wykonaniu, szybki, smaczny i stosunkowo zdrowy posiłek.

Składniki:
– 30 dag makaronu penne z mąki durum lub razowego
– 100 g wędzonego łososia
– 300 ml śmietanki 18%
– 2 łyżki serka twarogowego kanapkowego z ziołami
– łyżeczka koperku
– sól, pieprz, chilli, cząber do smaku

Wstawiamy wodę a gdy zacznie się gotować wrzucamy do niej makaron, mieszając od czasu do czasu, czas gotowania makaronu penne to ok, 7 minut. Wędzonego łososia kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Do ryby dodajemy dwie łyżki serka i zalewamy całość śmietaną, pozostawiamy na średnim ogniu ok, 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wrzucamy odlany makaron i posiekany koper, całość razem mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego! :)



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...