Delikatny makaron penne z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym
Jestem kompletnie zakochana w makaronach, łosoś ze sklepowej półki mnie za to niezbyt zachwyca, ale da się przy jego użyciu wyczarować całkiem smaczne danie. Ta propozycja jest bardzo prosta do przygotowania, z pewnością poradzi sobie z tym przepisem nawet największy kulinarny laik :) Zarówno na obiad jak i kolację, banalny w wykonaniu, szybki, smaczny i stosunkowo zdrowy posiłek.
Składniki:
– 30 dag makaronu penne z mąki durum lub razowego
– 100 g wędzonego łososia
– 300 ml śmietanki 18%
– 2 łyżki serka twarogowego kanapkowego z ziołami
– łyżeczka koperku
– sól, pieprz, chilli, cząber do smaku
Wstawiamy wodę a gdy zacznie się gotować wrzucamy do niej makaron, mieszając od czasu do czasu, czas gotowania makaronu penne to ok, 7 minut. Wędzonego łososia kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Do ryby dodajemy dwie łyżki serka i zalewamy całość śmietaną, pozostawiamy na średnim ogniu ok, 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wrzucamy odlany makaron i posiekany koper, całość razem mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego! :)