Delicja serowo-jabłkowa
Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, kost. margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciast podzielić na 2 części. Każdą ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st.
Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 4 jajka, 10 dag margaryny, 15 dag cukru pudru, 4 łyżki mleka, budyń waniliowy.
Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową.
Masa jabłkowa: 3/4 kg jabłek, 3/4 szkl. cukru, 1/4 szkl. wody, 1/2 łyżki żelatyny.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w trosze wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową.
Pianka: 4 białka, 1/2 szkl. cukru, galaretka truskawkowa, starta czekolada do dekoracji.
Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, posypać startą czekoladą.
Pyszne ciasto prosto z rajskiego ogrodu…