Dzięki uprzejmości Dystrybutora Przysmaków Świata De Care oraz portalowi Uroda i Zdrowie zostałam szczęśliwą posiadaczką produktów do testowania takich, jak:
śmietana condisoia
krem dijonnaise
sok z fig
olej kokosowy
woda kokosowa
O wspaniałych właściwościach i zastosowaniu oleju kokosowego już Wam pisałam natomiast dziś zajmę się śmietanką condisoia.
Kremowa śmietana na bazie soi – doskonałą alternatywą dla osób z alergią na produkty mleczne i gluten.
Dla dzieciaczków w szczególności, ale także weganie, wegetarianie będą nią zachwyceni.
Zacznę od wad, jakie zauważyłam, a mianowicie chodzi o kartonik.
Dla mnie wszystkie kartoniki bez zapięcia ReCaap są bardzo niefunkcjonalne, ale to jest szczegół niewielki na „nie”.
Jakoś zawsze wydawało mi się, że sojowe produkty to są takie bezpłciowe… Czemu ?…Nie wiem, ale teraz zmieniłam zdanie.
Śmietana condisoia jest kremowa, delikatna o słodkawym smaku i śmietankowym zapachu.
Użyłam ją do tarty szpinakowo-śmietankowej do ciasta i do nadzienia i ciasto wyszło bardzo kruche i delikatne natomiast podkreśliła ona smak szpinaku w nadzieniu i nadała mu kremowej konsystencji.
Więcej o śmietanie poczytajcie sobie na stronie, a ja pokażę Wam, jaką tartę upiekłam.
Składniki:
- 70 g masła
- 1/3 szklanki śmietany sojowej condisoia
- 1 ugotowane i posiekane żółtko jaja
- ok. 1 szklanki mąki
- 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
- sól
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim dno i boki formy do tarty.
Włożyć tartę na 60 minut do lodówki.
Składniki farszu:
- 500 g liści szpinaku
- 5 jajek
- 100 g hiszpańskiej kiełbasy paprykowej chorizo
- 3 łyżki sojowej śmietany condisoia
- 3 posiekane ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
- 100 g sera gouda
- 50 g sera typy parmezan ( u mnie dojrzały koryciński)
Szpinak obrać, umyć, osuszyć i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek a następnie włożyć posiekany szpinak i podsmażyć kilka minut.
Wystudzić.
3 jaja gotujemy na twardo a następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
W pozostałych 2 jajach oddzielić żółtka od białek i białka ubić na puszystą pianę.
Szpinak mieszamy z żółtkami, posiekanymi jajami,śmietaną oraz przyprawami i mieszamy a następnie dodajemy piane i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach a koryciński na tarce o drobnych oczkach.
Na ciasto wysypujemy ser gouda a następnie układamy krążki kiełbasy chorizo a na niej wykładamy farsz szpinakowy.
Na wierzchu posypujemy korycińskim.
Pieczemy 30 minut w temp 180 C.
Opakowanie śmietanki, którą dostałam to 200 ml, więc nie mogłam za dużo poszaleć, ale na pewno zakupię sobie i będę próbować jeszcze.
Może dodam do ciasta albo do deseru, zobaczymy – a Wam polecam do spróbowania, bo to dobry produkt.
Smacznego!
Testowała:
Dorota – Gotuję, piekę, eksperymenty to moja specjalność, fotografuję i kocham podróże. Nick – doowa
Prowadzi bloga: http://doowa.blogspot.com/