Danie ryżowo – kurczakowe: nie nudne a zdrowe!

12 lipca 2011, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 szklanka ryżu Naturalnego Parboiled Kupiec
– 1 średni kurczak z rożna
– naturalna oliwa z oliwek
– 3 cebule czerwone
– 15 dkg migdałów
– dressing z kolendrą o smaku cytrynowym
– natka świeżej zielonej pietruszki
– 5 łyżek kaparów ( mogą być gotowe z zalewy)
– przyprawy do smaku – sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Mięsko z kurczaka  oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. W międzyczasie wsypać na patelnię migdały, wlać ok. 2 łyżki oliwy i podprażyć je na złoty kolor, po czym odsączyć z tłuszczu na  ręczniku papierowym. Cebulkę obrać, pokroić w cienkie krążki i posolić aby zmiękła oraz umyć i osuszyć pietruszkę. W przygotowanej misce połączyć pokrojonego  kurczaka z ugotowanym ryżem, migdałami, cebulą, posiekaną natką pietruszki  i osączonymi z zalewy kaparami. Dodać cytrynowy dressing i delikatnie lecz starannie  wymieszać. Przyprawić do smaku według gustu solą i pieprzem. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Danie to podane na ciepło stanowi pełnowartościowy posiłek, na zimno – jako sałatka – świetny i  zdrowy dodatek – zakąska na wszelkie okazje, a zarazem jest szybkie do przygotowania. Delektujcie się zdrowym i wyjątkowym smakiem, wiosną, zimą, jesienią i latem. Zdrowego Smacznego :)