Dania z jagodami i borówkami – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dania z jagodami i borówkami – przepisy

15 lipca 2019, dodał: junowak
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

 

Jagody skutecznie hamują biegunki, stosuje się je przy zatruciach pokarmowych, łagodzą bowiem bóle brzucha i nudności. Obniżają  także poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy i liczne sole mineralne. Lipiec jest najlepszą porą na zbieranie jagód, bo wtedy są w pełni dojrzałe. Trzeba je delikatnie zrywać, żeby się nie pogniotły, i wsypywać do płytkiego, płaskiego kosza. Jagody przeznaczone na przetwory – soki, galaretki, konfitury itp. –  najlepiej przetwarzać szybko, bo są to owoce niezbyt trwałe.

Dzięki takiemu składowi jagody:

  • – mają właściwości bakteriobójcze
  • -niszczą gronkowce i paciorkowce
  • -stosuje się je w zatruciach pokarmowych
  • -hamują krwawienia z naczyń włosowatych
  • -łagodzą bóle brzucha i nudności
  • -korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia
  • -rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych
  • -przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych przewodu pokarmowego
  • -są niskokaloryczne: szklanka jagód  dostarcza ok. 60 kcal.
  • -pomagają utrzymać stały poziom glukozy we krwi

-uelastyczniają nasze naczynia krwionośne dzięki antyutleniaczom.

 

Lipiec jest najlepszą porą na zbieranie jagód, bo wtedy są w pełni dojrzałe. Trzeba je delikatnie zrywać, żeby się nie pogniotły, i wsypywać do płytkiego, płaskiego kosza. Jagody przeznaczone na przetwory – soki, galaretki, konfitury itp. –  najlepiej przetwarzać szybko, bo są to owoce niezbyt trwałe.

Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez tasiemca wieńcogłowego roznoszonego przez lisy i inne leśne zwierzęta.

Dania z jagodami:

Jagodowo-brzoskwiniowa sałatka z syropem miętowym

Potrzebujesz: 4 dojrzałych brzoskwiń, 1 szklanki jagód, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczek posiekanej mięty, 1 szklanki malin, 1 szklanki truskawek.

Przygotowanie: Wrzuć do miski pokrojone brzoskwinie i jagody. Polej sokiem z cytryny, dodaj cukier i miętę. Przykryj folią i zostaw w lodówce przez ok 6 h. Tuż przed podaniem, wyłóż na talerz i rozsyp maliny oraz truskawki. Udekoruj miętą.

 

Jagodowy jogurt mrożony

Potrzebujesz: 0,5 kg jagód, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczki wódki, 1 szklanki jogurtu greckiego.

Przygotowanie: W średniej misce połącz jagody, cukier, wódkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Przykryj folią i zostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę. Mieszaj często. Po tym czasie wrzuć to do blendera i dodaj jogurt. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do miski przez sito. Trzymaj w zamrażarce.

Jagodowy koktajl

Składniki:

3/4 szklanki czarnych jagód
1-3 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki śmietany kremówki
kubeczek kefiru lub szklanka słodkiego mleka

Przygotowanie:

Zblenduj wszystko na gładką masę.

 

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Składniki

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Przyrządzanie

Kefir roztrzepać trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przecier truskawkowy i chwilę ubijać, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Przerwać ubijanie, dodać przebrane i umyte czarne jagody. Wymieszać delikatnie, aby nie uszkodzić owoców. Podawać z grzankami.

 

Pierogi z jagodami

składniki ( na ok. 50 szt) :

– pół kg mąki (ok. 3 szklanki)
– 1/2 l maślanki
lub
– pół kg mąki (ok. 3 szklanki)
– łyżka oleju lub łyżka miękkiego masła
– 3/4 – 1 szklanka (szklanka o poj. 250 ml) gorącej wody

30 dag umytych i dobrze odsączonych jagód
kilka  łyżek cukru

Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ręką. Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Wałkować na podsypanej dość mocno mąką stolnicy lub kuchennym blacie, na grubość ok. 1 mm lub mniej, cienko, ale tak, by ciasto się nie rwało. Przy pomocy szklanki lub dużego kieliszka  wykrawać kółka. Na każdym układać po łyżeczce jagód i odrobinie cukru, złożyć na pół, mocno zlepić brzegi. Układać na podsypanej suto mąką desce, blacie lub ściereczce, drugą okryć by nie wysychały. W międzyczasie, w dużym, niewysokim garnku zagotować wodę. Osolić ( łyżeczkę, półtorej, na 3 l wody). Wrzucać po kilka, kilkanaście pierogów, tyle by swobodnie pływały. Woda nie powinna wrzeć bardzo intensywnie, należy zmniejszyć ogień. Po ok. dwóch minutach wyjmować pierogi łyżką cedzakową na talerze. Polać śmietaną lub odrobiną stopionego na patelni masła.

Kaczka z borówkami

piersi kaczki

60dag

jagody

20dag

tłuszcz

1łyżka

ocet winny

3łyżki

cukier

2łyżki

koniak

2łyżki

sól

pieprz

Jagody poprzebierać i opłukać.Piersi podzielić ,skórkę ponacinać ,nie naruszając mięsa .Mięso smażyć na rozgrzanym tłuszczu od strony skórki,10min na dużym ogniu,a potem z drugiej strony.Usmażyć mięso przełożyć na talerz ,przykryć deseczką ,obciążyć i poczekać aż wypłynie krew.Z patelni zlać wiekszość tłuszczu ,włożyć mięso i dalej smażyć na dużym ogniu.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Mieso zalać koniakiem ,odsunąć z ognia ,podpalić alkohol i poczekać aż ogień zgaśnie.Ponownie postawić na ogniu ,dodac jagody ,cukier i ocet.Smażyć ,przetrząsając patelnią ,tak żeby składniki sie połączyły .Mięso pokroić w plastry i polać sosem jagodowym.

 

Błyskawiczny placek z jagodami

1 1/4 szkl mąki
4 jajka
6 łyżek oleju
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli esencji rumowej
40 dag czarnych jagód
cukier puder do posypania ciasta

Jagody umyć, osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka ubić stopniowo dosypując cukier. Do jajek wlać 2 łyżki wody, esencję rumową, olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy i wysypać na nie owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni i piec ok. 30 min. Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Wegańskie muffiny jagodowe

2,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru (lub więcej)

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

łyżka mąki ziemniaczanej

0,25 szklanki oleju lub roztopionego masła

1,25 szklanki mleka sojowego, roślinnego (ew. + 0,25ml)

jagody

Przygotuj dwie miseczki.

W jednej wymieszaj przesiane składniki sypkie.

W drugiej wymieszaj mokre.

Mokre składniki powoli wlej do miseczki z suchymi i wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 200stopni. Niech się dobrze rozgrzeje.

Do papilotek wlej masę babeczkową, piekarnik zmniejsz na 180stopni i piecz cudeńka przez 15-20 minut.

 

Jagody są wykorzystywane przez światowe koncerny kosmetyczne do tworzenia balsamów, szamponów i odżywek. Wysoka zawartość witamin sprzyja wykorzystywaniu tego owocu w kosmetyce.

Domowa maseczka na zmarszczki

Składniki:

1 łyżka jagód lub borówek amerykańskich (można użyć także mrożonych)
• 1 łyżka jogurtu (typu grecki)
• 1 łyżeczka dobrego miodu płynnego

Przygotowanie:
Zblendować jagody z jogurtem. Następnie dodać miód drewniana lub plastikowa łyżką i dokładnie wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Nałożyć na twarz na 15 – 20 minut.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz