Jarmuż, czosnek, natka pietruszki, orzechy włoskie, kasza jaglana, żurawina… Co te pokarmy mają wspólnego? Wszystkie należą do superfood – superżywności.
W pośpiechu często sięgamy po ubogą w witaminy i minerały żywność. A okazuje się, że lista produktów pozytywnie wpływających na nasz organizm jest bardzo długa i stale rośnie. SUPERFOOD to właśnie potrawy stworzone na bazie produktów o wysokiej wartości. To dania, które w swoim składzie zawierają wyjątkowo cenne dla organizmu, a przede wszystkim dla zdrowia, składniki – witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe z rodziny OMEGA 3. Produktami z listy super food możemy nazywać tylko te naturalne, w żaden sposób nie przetworzone.
Najnowszą książkę Damian Kordas napisał zainspirowany własnymi poszukiwaniami odpowiedniej diety. Jako osoba chora na cukrzycę musi szczególnie dbać o to, co je. Po diagnozie próbował wielu diet, rezultatem wieloletnich poszukiwań jest pewność, że siłę i witalność dla organizmu dają przede wszystkim Superfoods.
W książce autor zawarł rozdziały dla wegetarian i wegan, dla tych którzy chcą się dobrze odżywiać, ale nie chcą rezygnować z mięsa oraz dla ludzi takich jak on, którzy nie mogą się obejść bez czegoś słodkiego. Superfoods zawiera przepisy na pyszne, nieskomplikowane w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w składniki pokarmowe potrawy, które przygotujemy z powszechnie dostępnych produktów. Krótko mówiąc – superżywność!
DAMIAN KORDAS
Zwycięzca IV edycji programu MasterChef. Najbardziej wytrwały zawodnik programu. Jak mówi przysłowie „do trzech razy sztuka” – to właśnie za trzecim razem udało mu się wejść do finałowej czternastki. Cały rok się przygotowywał i systematycznie odhaczał punkt po punkcie z listy: „Jak dostać się do MasterChefa”. Brał udział w niezliczonych warsztatach kulinarnych, cukierniczych, serowarskich. Nauczył się gotować od babci, u której mieszka we Wrocławiu. Zaczął gotować w 2005 roku, kiedy jego tata wyjechał na misję do Afganistanu, a on chciał pomóc mamie, która pracowała i studiowała. Kiedy czegoś nie wiedział, to zawsze dzwonił po poradę kulinarną do babci. Od wielu lat choruje na cukrzycę, ale absolutnie nie przeszkadza mu to w jego kulinarnej pasji. Jego celem jest ukończenie Le Cordon Bleu w Paryżu i odbycie stażu u Gordona Ramseya, bo potem będzie już mógł otworzyć swoją restaurację. Dzięki jego determinacji na wspólne gotowanie zaprosił go sam Jamie Olivier!
Dane wydawnicze:
Tytuł: Superfood
Autor: Damian Kordas
Data premiery: 26.04.2017
Cena39,90 zł
ISBN: 978-83-8053-241-0
Oprawa: Twarda, Liczba stron: 200
Format: 165×215 mm