Dama nad brzegiem Atlantyku

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Morszczuk zapiekany z masłem escargot – pyszny .

Czas : 45 minut

Składniki :

Ryba :

3-4 kawałki fileta z morszczuka

Szczypta soli

pieprz mielony

mąka

olej do smażenia

Masło escargot:

4 łyżki miękkiego masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 roztarty ząbek czosnku

1/2 łyżeczki musztardy

2 łyżki drobno posiekanej wędzonki surowej ( ja użyłam Szynki Szwartzwaldzkiej )

2 łyżki płatków migdałowych

1 drobno usiekana cebulka

2 łyżki soku z cytryny

szczypta pieprzu mielonego

1/4 łyżeczki j soli

Rybę osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .

Utrzeć masło z pozostałymi składnikami .

Przełożyć rybę do naczynia do zapiekanek . Nałożyć na płaty ryby masło z dodatkami . Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut.

Podawać rybę z ziemniakami z wody ułożoną na fasolce szparagowej – polaną masłem które ściekło z ryby przy zapiekaniu .

file1269016951