Daktyle – właściwości i działanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Daktyle – właściwości i działanie

10 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Daktyle są najstarszymi owocami na świecie, znanymi już w prehistorii. Suszone, jak i te surowe są skarbnicą cukrów prostych, które z kolei są głównym źródłem energii. W szczególności cenione są w krajach arabskich i uznawane za tzw. “owoce życia”, które dają siłę i moc. Sprawdź jakie inne właściwości i zastosowanie mają w codziennej diecie!

Owoce daktylowca uzupełniają przede wszystkim niedobory glikogenu, który stanowi główny zapasowy materiał energetyczny w komórkach człowieka. Podobnie jest w przypadku potasu, który niezbędny jest do prawidłowej pracy serca oraz zapobiega powstawaniu obrzęków. Faktem jest, że daktyle zawierają w sobie przeciwutleniacze i salicylany, które mają działanie podobne do aspiryny! Specjaliści dietetyki polecają je również w innych przypadkach, o których dowiesz się w dalszej części artykułu.

Wzmocnienie kości

Innymi pierwiastkami, które można znaleźć w owocach daktylowca, to magnez, miedź, selen czy mangan, przy czym selen wykazuje właściwości antyrakowe. Daktylowce to owoce, które pomagają wzmocnić kości, więc technicy masażyści polecają je osobom cierpiącym na osteoporozę. Badania wykazały, że 80% osób cierpiących na tę chorobę to kobiety, dlatego zaleca się im regularne spożywanie daktyli, głównie ze względu na zawartości wapnia i białka.

Poprawa odporności

Każdy gatunek tych owoców ma zupełnie inne zastosowanie oraz zawartość witamin. Odmiana Deglet Noor ma w sobie dużą zawartość witaminy C, a z kolei odmiana Medjool tej witaminy w sobie praktycznie nie ma. Podobnie jest w przypadku zawartości witaminy A. Warto więc zwrócić uwagę na to, jaki rodzaj daktyli kupimy, jeśli decydujemy się na prowadzenie ich do naszej diety.

Poprawa trawienia

Daktyle są bardzo dobre na trawienie, ponieważ łagodzą bóle żołądka i zobojętniają kwasy w nim zawarte, a dodatkowo pozytywnie wpływają na florę bakteryjną znajdującą się w naszym przewodzie pokarmowym. Te owoce idealnie sprawdzą się dla osób chorujących na zespół jelita drażliwego, głównie ze względu na zawartość tryptofanu, którego przemiany są źródłem serotoniny wpływającej łagodząco na pracę jelit. Owoce daktylowca są również świetne na trawienie oraz będą pomocne z uporaniem się z zaparciami.

Reguluje poziom żelaza we krwi

Odpowiedni poziom żelaza we krwi jest niezwykle ważny, ponieważ m.in. nie dopuszcza do zmniejszenia liczby czerwonych krwinek. Przez niedobory tego pierwiastka nasz organizm narażony jest na wypadanie włosów, zwiększoną łamliwość paznokci, przyciemnioną skórę czy nawet anemię. Regularne spożywanie tych owoców na pewno zmniejszy prawdopodobieństwo powstania któregoś z tych przypadków.

Odpowiednia kondycja serca

Wysoki poziom potasu sprawia, że wydajność serca wzrasta. Zmniejsza z kolei ryzyko udaru oraz innych chorób serca, a co więcej, spożywanie owoców daktylowca zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi.

To tylko kilka pozytywnych skutków spożywania owoców daktylowca, dlatego nie zwlekaj i wprowadź go do swojej diety już dziś!

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz