Bursztyn czyści się miękką szczoteczką lub miękką szmatką (flanela, frotte) na sucho.
Mocno zabrudzony można umyć wodą z mydłem, ale szybko wypłukać i osuszyć (przetrzymany dłużej w wodzie zmatowieje, podobnie jak w kontakcie z alkoholem).
Dla lepszego efektu po umyciu bursztyn można natrzeć odrobiną oliwy z oliwek (gliceryną, olejkiem makowym). Alternatywą jest parafina używana jako substancja chłodząca i zapobiegająca tarciom przy wierceniu bursztynu. Nie niszczy jego powłoki.
Mocno zabrudzony można umyć wodą z mydłem, ale szybko wypłukać i osuszyć (przetrzymany dłużej w wodzie zmatowieje, podobnie jak w kontakcie z alkoholem).
Dla lepszego efektu po umyciu bursztyn można natrzeć odrobiną oliwy z oliwek (gliceryną, olejkiem makowym). Alternatywą jest parafina używana jako substancja chłodząca i zapobiegająca tarciom przy wierceniu bursztynu. Nie niszczy jego powłoki.
Warto wiedzieć, że alkohol, benzen, chloroform, spirytus, roztwory amoniaku, kwasów czy ługów powodują pęcznienie bursztynu lub rozpuszczają go, co może powodować nieodwracalne szkody. Kwasy nieorganiczne, takie jak: solny, rozcieńczony azotowy, siarkowy i fluorowodorowy wywołują zmiany struktury, a substancje utleniające, takie jak: kwas chromowy, stężone roztwory kwasu azotowego i siarkowego, woda utleniona wywołują szybką destrukcję bursztynu.