Czym wyróżniają się elektroniczne wagi kuchenne i dlaczego warto je mieć na wyposażeniu?

27 sierpnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Konieczność precyzyjnego odmierzania składników ma istotne znaczenie nie tylko w branży gastronomicznej. Osoby, które chcą przygotować potrawę ściśle według przepisu również powinny korzystać z tego typu urządzenia. Elektroniczne wagi kuchenne przydają się ponadto wszystkim, którzy chcą kontrolować ilość spożywanych kalorii. Duża dokładność pomiaru sprawia, iż mamy pewność, że zarówno wypieki jak i inne dania wyjdą doskonale. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tych urządzeń?

waga kuchenna

Podstawowe informacje na temat elektronicznych wag kuchennych

Obecnie na rynku znajdują się modele mechaniczne oraz elektroniczne. Decydując się na sprzęt zaliczany do drugiej grupy można przede wszystkim liczyć na to, iż pomiary będą bardziej dokładne, plasując się na poziomie 1 g. Co za tym idzie, z powodzeniem wykorzystamy tego typu urządzenia do ważenia drobnych składników, np. przypraw. To z kolei przekłada się na możliwość zrealizowania przepisu w 100%. Niejednokrotnie nawet odrobina mniej lub więcej danego składnika może przyczynić się do pogorszenia smaku potrawy lub deseru.

Wybierając model dla siebie, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na maksymalną wagę. Jej dobre dopasowanie wpływa na możliwość bardziej wszechstronnego wykorzystania. Niektóre egzemplarze oferują zakres nawet od 0,5 g, aż do kilkudziesięciu kilogramów. Ten parametr ma istotne znaczenie zwłaszcza w branży gastronomicznej. 

Zalety wag elektronicznych

Czym jeszcze wyróżniają się elektroniczne wagi kuchenne? Posiadają one wbudowany płaski odważnik. Wyniki pokazują się z kolei na wyświetlaczu LCD. Tego typu sprzęty występują w dość szerokim przedziale cenowym, co wynika m.in. z posiadanych funkcji dodatkowych, takich jak przeliczanie kalorii, tarowanie czy mierzenie wartości odżywczych. Jeśli chodzi o sposób zasilania, najczęściej są to baterie, które można z łatwością wymieniać. O jakich zaletach warto jeszcze wspomnieć?

waga w kuchni

  • Atrakcyjny wygląd – wersje elektroniczne bez wątpienia spodobają się miłośnikom nowoczesnych akcesoriów, ale nie tylko. Jeśli chodzi o materiał wykonania, najczęściej jest to stal nierdzewna, szkło oraz plastik. Bardzo popularne jest też łączenie materiałów, np. w postaci metalowej obudowy oraz szklanej miski. Mnogość kolorów i wzorów sprawia, iż każda osoba może znaleźć dodatek idealnie pasujący do jej kuchni.
  • Łatwa obsługa – tego typu wagi są niezwykle intuicyjne w użytkowaniu, nawet jeśli mamy możliwość skorzystania z dodatkowych funkcji. To zatem świetne rozwiązanie dla każdego.
  • Kompaktowe rozmiary – dawne wagi kuchenne były naprawdę masywne i ciężkie, a przy tym zajmowały sporo miejsca w kuchni. Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić tego typu urządzenia umieszczone na blacie. Dzisiejsze sprzęty wyróżniają się niewielkimi rozmiarami, dlatego można bez problemu znaleźć dla nich miejsce nawet w bardzo małym pomieszczeniu.

Osoby, dla których liczenie kalorii jest bardzo istotne nie tylko ze względów sylwetkowych, ale również zdrowotnych, mogą zdecydować się na wagę zapewniającą dodatkowe funkcje. Wersje wyposażone w licznik kalorii najczęściej posiadają też licznik wartości odżywczych, dzięki czemu doskonale wiemy jaka jest ilość białka, tłuszczów i węglowodanów w danym produkcie. Takie elektroniczne wagi kuchenne bez wątpienia przydadzą się diabetykom. Absolutną podstawą jest też tarowanie, dzięki któremu możemy zważyć sam produkt, bez uwzględniania wagi pojemnika. W wielu przypadkach docenimy obecność przelicznika jednostek wagowych, zwłaszcza jeśli proporcje podane w przepisie są w innych jednostkach.