Cukier szkodzi, cukier – biała śmierć… a może: cukier krzepi? :) Niestety ten ostatni zwrot już dawno stracił na aktualności …
Obecnie trudno o produkt bez zawartości białego słodkiego proszku! Cukier jest produktem otrzymywanym z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Jest on prawie czystą sacharozą – 99,8 %, resztę stanowią składniki mineralne, inne cukrowce i woda. Ma szerokie zastosowanie w produkcji potraw, w ciastkarstwie, cukiernictwie i przetwórstwie owocowym. Jest podstawowym surowcem do produkcji syropów, pomad, glazur, które służą do nasączania, oblewania i zdobienia ciast. Dodajemy go do jogurtów, napoi, słodzimy płatki śniadaniowe i desery owocowe… co się tylko da!
Niestety, na dłuższą metę wiąże się to z wieloma skutkami ubocznymi... Cukier nie dostarcza bowiem żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem „pustych” kalorii. Produkty dostarczające „pustych” kalorii należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu w jakiekolwiek składniki odżywcze, a dostarczające jedynie kalorii.
Ponad to produkty zawierające dużo węglowodanów prostych, czyli m.in. produkty słodkie mają wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że bardzo szybko, ale na krótko podnoszą we krwi poziom glukozy. Efektem tego mogą być m.in. późniejsze napady wilczego głodu oraz większe ryzyko cukrzycy! Wniosek jest prosty – musimy nauczyć się dawkować sobie cukier i słodycze.
Używanie w nadmiarze sacharozy może mieć wiele przykrych następstw:
– próchnica zębów
– otyłość i cukrzyca
– podrażnienie przewodu pokarmowego
– zmniejszenie apetytu
– wzrost poziomu triglicerydów
– niedokrwienna choroba serca
– cukrzyca
Jeśli ciężko Ci jest obyć się bez cukru włącz do diety jego zdrowszy substytut. Stewia, nie zawiera w ogóle kalorii, ksylitol dostarcza natomiast aż o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier rafinowany. Zarówno ksylitol jak i stewia zapobiegają powstawaniu próchnicy oraz posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być stosowane także przez cukrzyków. Dodatkowo ksylitol wspomaga przyswajanie wapnia przez kości, co jest szczególnie istotne w u dzieci w fazie intensywnego wzrostu. Oba cukry mogą być bezpiecznie stosowane zarówno do gotowania jak i pieczenia także w diecie dzieci. Włączając do diety te zamienniki rób to stopniowo zaczynając od niewielkich ilości.
Ponad to spróbuj zrezygnować z używania zwykłego cukru rafinowanego, zwiększ za to spożycie węglowodanów złożonych (warzywa, grube kasze), zastąp słodycze owocami (także są słodkie).
powodzenia!
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl