Czy wiesz, jaką kawę przygotujesz w mniej niż minutę?
Przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy może zajmować sporo czasu, zwłaszcza jeśli jest to napój składający się z kilku składników. Jaką kawę zatem możemy przyrządzić szybko i bezproblemowo? Z pewnością będzie to espresso! Jak ta kawa powstaje w kawiarni, a jak w warunkach domowych?
Narodowe dobro Włoch
Jeden z symboli Włoch stanowi aromatyczna i esencjonalna kawa espresso. W tym kraju głęboko zakorzeniona jest kultura picia kawy. Istnieją nawet standardy przygotowania espresso, które zostały usankcjonowane przez powstały w 1998 roku Włoski Narodowy Instytut Espresso – Istituto Nazionale Espresso Italiano. Według niego espresso powstawać powinno:
- z 7 g świeżo zmielonej kawy z ziaren arabiki najwyższej jakości,
- przy zachowaniu odpowiednich parametrów parzenia kawy – 88 stopni Celsjusza, 25 sekund ekstrakcji i 9 barów ciśnienia wody.
W efekcie powinna powstać „mała czarna” o pojemności około 25 ml i temperaturze około 67 stopni Celsjusza. Taką kawę pije się szybko – w dwóch lub trzech łykach, kiedy jest jeszcze gorąca, aby dało się poczuć jej doskonały smak.
Jak widać, istnieją szczegółowe wytyczne co do tego, jak przygotować idealne espresso. Czy jednak możliwe jest przyrządzenie tej kawy w mniej niż 1 minutę w swoim domu? Okazuje się, że jest na to sposób!
Kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
Wprawny barista bez trudu zrobi espresso w czasie krótszym niż 1 minuta. Ma on już doświadczenie i wie, jak perfekcyjnie odmierzyć pożądaną ilość mielonych ziaren kawy czy jak długo poddawać je ekstrakcji pod wodą o założonym ciśnieniu i temperaturze.
W warunkach domowych także możemy przygotować kawę zgodnie z włoskimi standardami. Potrzebujemy do tego ekspresu ciśnieniowego na kapsułki, na przykład od NESCAFÉ® Dolce Gusto®, oraz odpowiedniej kapsułki z wysokiej jakości kawą. Wybraną kapsułkę z espresso wystarczy włożyć do urządzenia, wcisnąć przycisk i poczekać, aż do naszej filiżanki trafi espresso z idealną cremą. Ekspresy wspomnianej marki mają ciśnienie do 15 barów, a kapsułki regulują ciśnienie, aby wykorzystywać najodpowiedniejszą ilość barów dla danego napoju.
Szybka kawa z ekspresu
To nie jedyna kawa, jaką za pomocą ekspresu na kapsułki możemy przygotować w tak krótkim czasie. Wysokie ciśnienie, jakie generują ekspresy wspomnianej marki (do 15 barów) w połączeniu z systemem szybkiego podgrzewania wody sprawiają, że przy minimalnym czasie oczekiwania możemy przyrządzić takie kawy jak cappuccino, lungo czy americano. Ekspresy to znaczne ułatwienie naszej codzienności – dzięki nim możemy bez problemu uraczyć się z rana filiżanką lub kubkiem pysznej kawy, przygotowanej w zaledwie kilka chwil!