Czy na pewno możesz jeść truskawki? Sprawdź przeciwwskazania
Sezon na truskawki trwa w najlepsze i wiele osób nie wyobraża sobie początku lata bez ich pysznego, nasyconego słońcem smaku. Są doskonałe w połączeniu z bitą śmietaną, w formie galaretek, kompotów, pierogów czy domowych wypieków. Desery i ciasta z ich udziałem to także ulubiona przekąska dla dzieci. Jednak istnieje kilka zasad, którymi należy się kierować przy podejmowaniu decyzji o włączeniu ich do swojego menu. Co należy wiedzieć, zanim udamy się do sklepu po truskawki lub zerwiemy je na swojej działce?
Jakie składniki odżywcze zawierają truskawki i jak działają na nasze zdrowie? Te pyszne owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie kluczowych narządów naszego organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C i K. Są źródłem dużych ilości błonnika ułatwiającego proces trawienia i odpowiedzialnego za budowanie prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Zawarta w truskawkach bromelina jest istotna w procesie usuwania nadmiaru wody z organizmu, przeciwdziałając powstawaniu np. obrzęków lub tak nielubianego przez kobiety cellulitu. Są niskokaloryczne, co również pozytywnie wpływa na zachowanie smukłej sylwetki.
Czy na pewno możesz jeść truskawki? Sprawdź przeciwwskazania
Najbardziej oczywistym przeciwwskazaniem do spożywania truskawek jest alergia na te owoce. Jeśli po ich zjedzeniu w krótkim czasie występuje wysypka lub inne objawy uczuleniowe, bezwzględnie trzeba zrezygnować z nich całkowicie. Podobne zalecenie dotyczy osób ze zdianozowanym schorzeniem jelita drażliwego oraz osób cierpiących na zbyt niskie ciśnienie krwi.
Badania armeńskich naukowców potwierdziły, że truskawki poza wyżej wymienionymi korzystnymi dla zdrowia składnikami odżywczymi zawierają pewne ilości kwasu szczawiowego – tego samego, który występuje w takich roślinach, jak np. szczaw lub rabarbar. Powinni go więc unikać pacjenci cierpiący na problemy z nerkami, w tym ci mający skłonności do tworzenie się kamieni nerkowych. Należy pamiętać, że kwas szczawiowy odkłada się także w stawach i może prowadzić w przyszłości do problemów bólowych w tych okolicach.
Pewnie limity w spożyciu truskawek powinny narzucić sobie osoby, które mają problemy z tworzeniem się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jeśli pacjent przyjmuje leki przeciwzakrzepowe, truskawki ze względu na zawartość witaminy K mogą zakłócać ich działanie. Ich negatywny wpływ na działanie leków dotyczy także aspiryny oraz leków przeciwzapalnych.
Czy cukrzycy mogą jeść słodkie truskawki? Obalamy mit
Owoce zwykle mają wysoki poziom cukru, tymczasem truskawki posiadają niski indeks glikemiczny mimo swego wyczuwalnie słodkiego smaku. Dzieje się tak dlatego, że zawierają fruktozę, a więc cukier prosty, który jest przetwarzany bez konieczności wydzielania insuliny. Dodatkową zaletą tych owoców jest potwierdzona badaniami naukowców Instytutu Nauk Biologicznych w San Diego obecność flawonoidów, które pomagają w łagodzeniu skutków cukrzycy typu I. Ponadto ich regularne spożywanie jest korzystne dla regulacji pracy serca, gdyż skutecznie obniża ciśnienie krwi.
Zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw tych owoców sezonowych, które pozytywnie wpływają na zdrowie – jednak zawsze należy brać pod uwagę, jakie leki przyjmujemy i jakie dolegliwości pojawiają się u nas w tym czasie. W razie wątpliwości warto skonsultować tę kwestię z lekarzem lub farmaceutą, by w bezpieczny sposób cieszyć się ich smakiem.