Czy możliwe jest gotowanie szybkie, łatwe i bez bałaganu? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czy możliwe jest gotowanie szybkie, łatwe i bez bałaganu?

12 lutego 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Wygodne wyroby spożywcze to spełnienie marzeń wszystkich, którzy lubią zjeść smaczny i ciepły posiłek, a nie mają zbyt wiele czasu na „pichcenie”. Gotowanie nigdy wcześniej nie było tak proste. Wyroby convenience – jak sama nazwa wskazuje, oznaczają wygodę i praktyczność, czyli w tym wypadku szybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego i sycącego dania. Zdradzamy wszystkie korzyści, jakie zapewniają tzw. produkty wygodne.

Wyroby i produkty convenience to nic innego, jak produkty spożywcze pozwalające na łatwe przygotowywanie posiłków. Są one porcjowane i pakowane, tak aby w prosty, wygodny sposób zamienić je w smaczne, ciepłe danie. Konsumenci mogą wybierać wśród trzech rodzajów artykułów gotowych: do podgrzania, gotowania lub natychmiastowego spożycia.

I gotowanie staje się wygodniejsze

Produkty conveniecne powstały z myślą o stylu życia osób, które są na co dzień zabiegane i nie mają czasu na gotowanie. Opakowania produktów convenience są praktyczne i łatwe do przechowywania, a same wyroby są niemal gotowe do spożycia. Specjały tego typu pozwalają w prosty i przyjemny sposób rozpocząć przygodę z kulinariami bądź przygotować oryginalne danie w kilka minut. – Największą zaletą convenience food jest możliwość szybkiego podania posiłku na stół. Proces ich przygotowania jest szybszy, łatwiejszy niż jakikolwiek inny sposób realizacji dania. Ponadto wybierając takie wyroby nie będziemy musieli sprzątać bałaganu w kuchni, który zwykle powstaje podczas gotowania – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Coraz więcej ludzi żyje w szybkim tempie, często muszą rezygnować z przygotowywania posiłków w domu, ponieważ zwyczajnie nie mają na to czasu. Dlatego producenci wychodzą naprzeciw nowym konsumenckim potrzebom i poszerzają swój asortyment o takie właśnie wyroby. W naszej ofercie takim gotowym wyrobem, który można szybko przyrządzić na różne sposoby, jest Golonka pieczona ZM Pekpol – sycąca i smakowita. To idealna propozycja dla osób żyjących w szybko, ale ceniących sobie smak dobrej kuchni. Produkt zapakowany jest w folię z możliwością podgrzewania w mikrofalówce niemalże w 5 minut. Ale to nie jedyna możliwość – smaczny i ciepły posiłek przyrządzimy też podpiekając golonkę w piekarniku lub na grillu – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Przygotowanie posiłku nigdy nie było tak szybkie

Niekwestionowaną zaletą produktów convenience jest przede wszystkim szybkość i wygoda ich przygotowania. Wyroby te cieszą się więc największą popularnością w małych gospodarstwach domowych. Odpowiadają też na oczekiwania osób, które jadają w przerwie od pracy lub chcą przygotować posiłek na wynos.

W efekcie, aby zjeść smaczne i ciepłe danie nie trzeba kupować dodatkowych składników, panierować i przyprawiać mięsa, czy obierać warzyw. Pozwala to nie tylko znacznie skrócić czas, ale też zmniejszyć ilość generowanych odpadków spożywczych. W ten sposób zaspokoimy apetyt i zaoszczędzimy pieniądze. A po obiedzie nie będziemy musieli myśleć o bałaganie, który zwykle powstaje w trakcie gotowania.

Gwarancja udanego jedzenia

Produkty convenience to alternatywna, ale też uzupełnienie dla tradycyjnie przyrządzanych posiłków. Kiedy nie mamy czasu ani ochoty na gotowanie, możemy z nich skorzystać i zjeść ciepłe danie. – Produkty convenience pozwalają, bez straty jakości i smaku, przygotować potrawy, które dotychczas były dla nas bardziej skomplikowane. Chcąc przyrządzić danie wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu produktu. Sugestia dotycząca czasu pieczenia bądź gotowania to obietnica wyśmienitego smaku powstałego dania. Co więcej, potrawy te nie są wcale mniej wartościowe od tych przygotowanych w sposób tradycyjny. Potwierdzeniem tego może być fakt, że convenience food jest wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii – mówi Małgorzata Wódkiewicz.

file1392205372

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz