Czy każdy może jeść marynowane warzywa? Kto powinien unikać octu

Avatar photo
14 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Marynowane warzywa i owoce to lubiany przez wiele osób dodatek do dań obiadowych czy imprezowego menu. Lubimy delektować się grzybkami czy piklami w zalewie octowej, smakują nam także np. gruszki czy śliwki przygotowane w taki sposób. Ocet jest świetnym konserwantem i z tego powodu jest popularnym dodatkiem do wielu przetworów, podkreślając ich smak. Czy jednak na pewno służy naszemu zdrowiu? W tym artykule przyjrzymy się wpływowi octu na nasze zdrowie.

Marynowanie jako forma utrwalania żywności jest znane od tysięcy lat. Przygotowując zalewę octową do naszych przetworów z użyciem octu, soli, cukru i różnych przypraw, zwykle nie zastanawiamy się, jak zareaguje nasz organizm na zjedzenie porcji marynowanych produktów. Tymczasem ocet to płyn, który składa się z wody i kwasu octowego, zwykle w stężeniu od 4 do 10%. Najpopularniejszym i najczęściej dostępnym w sklepach octem jest ocet spirytusowy, który powstaje w wyniku fermentacji alkoholu etylowego pod wpływem bakterii kwasu octowego. Już ta informacja powinna obudzić naszą czujność, gdyż każdy alkohol to z punktu widzenia naszego organizmu jest toksyna – niezależnie od tego, jakie jego zalety wychwalają producenci i sprzedawcy.

marynowane warzywa

Kto powinien unikać octu? Najważniejsze przeciwwskazania

Osoby dbające o zdrowy styl odżywiania mają zwykle świadomość, że ocet nie będzie im służył. Wiele osób jednak kieruje się smakiem jedzenia i wówczas ich wybory żywieniowe nie mają nic wspólnego z rozsądkiem. Ocet zmniejsza liczbę czerwonych krwinek we krwi, więc osoby ze zdiagnozowaną anemią czy niedokrwistością powinny całkowicie wykluczyć go z diety. Podobną ostrożność muszą zachować kobiety w ciąży, które powinny szczególnie dbać o to, co znajdzie się na ich talerzach, gdyż tymi produktami jest także odżywiane ich jeszcze nienarodzone dziecko. Kolejną grupą osób, których dieta nie może zawierać produktów poddanych działaniu octu, są pacjenci chorzy na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Ocet powoduje zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, a tym samym nasilenie tej dolegliwości.

Co zamiast octu spirytusowego? Jest zdrowa alternatywa

Osobom, które nie chcą rezygnować ze smaku marynowanych produktów, polecamy octy owocowe, które powstają np. z jabłek, wiśni, truskawek, porzeczek czy czarnego bzu. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych m.in. obniżają ciśnienie i poziom glukozy we krwi. Najzdrowszy spośród nich jest ocet jabłkowy, który można przygotować samodzielnie. Jego podstawą są ekologiczne jabłka i przefiltrowana woda oraz prawidłowo przeprowadzony proces fermentacji. Taki ocet nie powinien być poddawany procesowi pasteryzacji, więc marynowanie, a właściwie zakwaszanie owoców i warzyw musi odbywać się na bieżąco – bez możliwości robienia przetworów na zapas. Daje to jednak duże pole do popisu w kuchni i pobudza kreatywność kulinarną.

Dokonując wyborów żywieniowych, należy poznać działanie produktów, które są dodawane do potraw w celu poprawy ich trwałości i doznań smakowych. Lubimy wyraziste smaki, jednak szukajmy zdrowszych alternatyw, przyprawiając nasze dania w zgodzie ze wskazaniami dietetyków i uwzględniając nasz stan zdrowia.

 

 

 

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.