Wysypka, bóle brzucha i astma mogą być objawami uczulenia. Schorzenie to jest nieprawidłową reakcją organizmu na czynniki, zwane alergenami, które u zdrowych osób nie powodują żadnych dolegliwości. Alergię mogą wywołać: pyłki, kurz oraz żywność.
Najczęstszymi alergenami są:
– mleko krowie i nabiał – wywołują uczulenia głównie u niemowląt i dzieci. Alergia objawia się bólami brzucha, biegunką i wysypką;
– białko jaja kurzego – może wywoływać dolegliwości u dzieci i dorosłych. Osoby uczulone na ten składnik powinny unikać produktów zawierających jaja i szczepionek produkowanych na bazie jaj;
– ryby – to silne alergeny pokarmowe i tzw. wziewne, co oznacza, że uczulenia może wywołać nie tylko zjedzenie, ale również zapach ryb;
– mięso – drób, wieprzowina, cielęcina i wołowina. Mięso z indyka czy królika rzadko wywołuje alergię;
– produkty zbożowe – dolegliwości alergiczne mogą powodować produkty zawierające mąkę pszenną, np. ciasta, makarony;
– warzywa strączkowe – soja, fasola, soczewica a także bób wywołują objawy podobne do alergii na mleko;
– warzywa i owoce – pomidory, ziemniaki, zielony groszek, kalafior, por, seler, cebula, czosnek, truskawki, poziomki, cytrusy, jabłka mogą wywołać wysypkę, bóle brzucha lub biegunki już w kilka minut po zjedzeniu posiłku;
– orzechy – alergię mogą wywołać wszystkie gatunki, najsilniej działają orzechy arachidowe, laskowe i włoskie.
Niestety, alergii nie można wyleczyć . Najlepiej wykluczyć z diety szkodliwy pokarm.
Aby zapobiec zachorowaniu na alergię pokarmową, należy:
– karmić dziecko piersią, przynajmniej do 6 miesiąca;
– ostrożnie wzbogacać dietę niemowlaka, zaczynając od pokarmów, które rzadko wywołują alergię, np. marchwi;
– gotować pokarmy, w ten sposób można osłabić właściwości alergiczne, np. mleka;
– podawać żywność przeznaczoną wyłącznie dla dzieci;
– unikać produktów zawierających chemiczne substancje dodatkowe, takie jak barwniki, konserwanty czy słodziki.
Emilia