Czy dieta przy endometriozie jest ważna?

6 lutego 2017, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Nieleczona endometrioza to bardzo poważne skutki, które z biegiem czasu się zaostrzają. Sama choroba dotyczy kobiet oraz ich układu rozrodczego. W trakcie rozwoju choroby obserwuje się zmiany błony śluzowej macicy poza jamą macicy. Aby zahamować rozwój endometriozy istotna jest odpowiednia dieta. Dlaczego jest tak ważna?

 

Jak rozpoznać endometriozę?

W początkowej fazie endometriozę jest bardzo ciężko zdiagnozować. Towarzyszące chorobie silne bóle przed jak i w trakcie miesiączki nie niepokoją na tyle, aby kobieta od razu biegła do lekarza. Jednak ból brzucha w trakcie owulacji jest jednym z najważniejszych symptomów, który wskazuje na endometriozę. Z czasem dochodzą inne dolegliwości: ból pleców, ból w pachwinach i miednicy, bolesne wypróżnianie. Uczucie dyskomfortu ujawnia się także podczas zbliżeń z partnerem. Dodatkowo możemy czuć się bardziej zmęczone, mieć problemy z trawieniem, bóle głowy oraz obniżoną odporność. Jeśli pojawi się choć jedna z tych dolegliwości, każda z Pań powinna niezwłocznie udać się do specjalisty ginekologa, na profilaktyczne badania.

 

Przyczyny powstawania choroby

Obecnie powstawanie endometriozy nie jest do końca znane, a żadna z branych pod uwagę teorii nie wyjaśnia wszystkich mechanizmów związanych z jej rozwojem. Lekarze jednak prowadzą szereg badań, który pozwoli im znaleźć przyczynę. Jedynie co można to określić przyczyny powstawania choroby. Wśród nich najczęściej bierze się pod uwagę: krótkie cykle menstruacyjne, toksyny, alergie, zaburzenia hormonalne, nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego.

 

Co wspólnego ma z tym dieta?

Jak się okazuje, dieta z endometriozą idą w spójnej parze. W przypadku choroby układu płciowego kobiet dieta może mieć istotne znaczenie na kurczliwość mięśni gładkich, stan zapalny oraz układ odpornościowy i efekty estrogenne. Wpływa na naturalne przywrócenie równowagi hormonalnej organizmu. Odpowiednie odżywianie ma na celu zmniejszenie powstawania stanów zapalnych oraz rozwoju nowotworu po zabiegu usunięcia ognisk endometriozy i zrostów.

Przede wszystkim konsultacja

Pierwszym ważnym czynnikiem po zdiagnozowaniu endometriozy jest konsultacja z dietetykiem i szczegółowe przedstawienie dolegliwości. Lekarz lub dietetyk przygotuje odpowiednie menu, eliminując przede wszystkim tłuste potrawy i produkty mleczne. Jednak należy pamiętać, że leczenie endometriozy dietą nie gwarantuje całkowitego zaniknięcia choroby, a blokuje powstawanie nowotworów i ma ogromny wpływ na układ odpornościowy już po zabiegu.

Co można jeść, a czego nie?

Zarówno przed jak i po zabiegu bardzo często pojawiają się pokusy, którym czasami ulegamy, a czasami nie. Silna wola oraz dążenie do celu to podstawowa reguła, której większość kobiet rygorystycznie się trzyma. Zdarzają się przypadki, gdzie zwyczajnie brakuje nam pieniędzy na wizytę u dietetyka lub lekarzy. Wtedy szperamy w internecie w poszukiwaniu odpowiedniej diety. Czego unikać w jadłospisie oraz co powinno się znaleźć przykładowo przeczytasz na http://miracolo.clinic/naturalne-leczenie-endometriozy-diet%c4%85.html

 

 

Kilka przykładów:

Produkty bogate w żelazo

W trakcie endometriozy często zauważamy nadmierne krwawienie z okolic intymnych. Istotne w tej kwestii jest uzupełnienie organizmu w niezbędny pierwiastek żelazo. Można go znaleźć przede wszystkim w burakach, suszonych morelach, jajkach, rybach oraz ciemnej czekoladzie.

Dużo warzyw i owoców

Antyoksydanty, witaminy i minerały zawarte w owocach i warzywach mają ogromny wpływ na utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej oraz zwiększenie odporności. Sięgając po owoce i warzywa, należy unikać tych z pestycydami.

Węglowodany

Kolejnymi produktami, które powinny być włączone do diety, są bogate w węglowodany kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), płatki owsiane, musli, ryże i makarony brązowe, pieczywo z mąk pełnoziarnistych.

Pełne błonnika

Podstawowymi funkcjami błonnika jest przede wszystkim regulowanie procesu trawienia oraz zmniejszenie poziomu progesteronu. Znajdziemy go przede wszystkim w produktach wieloziarnistych, warzywach, jabłkach.

Na zmniejszenie estrogenów

Do diety warto dodać produkty, których zadaniem jest zmniejszenie estrogenu w organizmie tj. brokuły, brukselkę, kalafior, kalarepę, gorczycę, rośliny strączkowe (soczewica, groch, soja, fasola).

Kwasy Omega 3

Mają ogromny wpływ na działanie układu odpornościowego. Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie takie jak: makrela, tuńczyk, łosoś, a także olej lniany na zimno oraz orzechy włoskie. Warto dodać do diety kwasy omega 6 i 9 zmniejszające objawy endometriozy.

Unikać produktów pochodzenia zwierzęcego

Kobiety chorujące na endometriozę powinny całkowicie wykluczyć z diety spożywanie mięsa czerwonego (wołowiny, wieprzowiny). Substancje zawarte w mięsie przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych. W diecie dopuszczalne jest tylko mięso drobiowe.

Wykluczyć alkohol i fast-foody

Dieta powinna być lekka i zbilansowana. Fast-foody są ciężkostrawne i zwykle powstają z białego pieczywa oraz tłustego mięsa. Natomiast alkohol zatruwa organizm oraz negatywnie wpływa na wątrobę. Kobiety, które wcześniej preferowały takie jedzenie oraz używki muszą z nich szybko zrezygnować.

Warto wzbogacić o następujące związki:

  • antycojany i proantocyjany – pełnią funkcje ochronne w organizmie,
  • bioflawonoidy – zwiększają odporność i oczyszczają z toksyn,
  • likopen – jeden z najsilniejszych antyoksydantów,
  • kurkumin – działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe,
  • witamina A – działanie przeciwzapalne i udział w produkcji komórek rozrodczych,
  • witamina C – łagodzi stan zapalny, działa antybakteryjnie i antywirusowo, sprzyja dojrzewaniu nowych komórek,
  • witamina D – odpowiedzialna za regulację homeostazy wapnia,
  • witamina E – wpływa na skrócenie czasu menstruacji oraz intensywności towarzyszącego bólu.

Wszystkie kobiety cierpiące na endometriozę powinny zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Dieta przy endometriozie stworzona samodzielnie nie koniecznie może okazać się dobrą. Powyżej przedstawiona jest tylko część produktów, które można spożywać, a które nie. W tym przypadku należy skorzystać z usług profesjonalistów.