Czy buraki są zdrowe? Poznaj moc naturalnego superfood i top 4 sałatki z buraka

Avatar photo
29 października 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Buraki to jedne z tych warzyw, które przez lata były niedoceniane, a dziś coraz częściej zyskują status prawdziwego superfood. Ciemnoczerwone, słodkawe, a jednocześnie niezwykle wszechstronne w kuchni – buraki warto mieć na talerzu regularnie. Dlaczego? I jak je przygotować, by w pełni korzystać z ich zdrowotnych właściwości?

salatka z burakow

Buraki – zdrowie zamknięte w czerwonym korzeniu

Buraki są bogate w:

  • Przeciwutleniacze, zwłaszcza betalainy, które nadają im charakterystyczny kolor i pomagają walczyć z wolnymi rodnikami.

  • Kwas foliowy – ważny dla kobiet w ciąży oraz wszystkich dbających o zdrowie komórek i układu nerwowego.

  • Magnez, potas i żelazo, które wspierają pracę serca, regulują ciśnienie i pomagają w produkcji czerwonych krwinek.

  • Błonnik, który poprawia trawienie i wspiera pracę jelit.

  • Azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne, co korzystnie wpływa na wydolność organizmu i obniża ciśnienie krwi.

Buraki są więc naturalnym wsparciem dla układu krążenia, odporności, a także detoksykacji organizmu. Co więcej, mogą poprawić wytrzymałość fizyczną i regenerację mięśni – dlatego często poleca się je sportowcom.

Jak jeść buraki? Najlepiej na surowo, pieczone lub gotowane, ale zawsze świeże i naturalne. Możesz z nich zrobić świetne sałatki – zdrowe, kolorowe i pełne smaku.

Top 4 sałatki z buraka, które musisz wypróbować

1. Sałatka z pieczonych buraków, koziego sera i orzechów włoskich

Składniki:

  • 3 średnie buraki

  • 100 g koziego sera

  • garść orzechów włoskich

  • rukola lub mieszanka sałat

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w 180°C przez około 50 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj rukolę, buraki, pokruszony kozi ser i posiekane orzechy. Skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.

2. Sałatka z buraka i jabłka z jogurtowym dressingiem

Składniki:

  • 2 surowe buraki, starte na tarce o dużych oczkach

  • 1 jabłko, starte na tarce

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka miodu

  • sok z połowy cytryny

  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Buraki i jabłko wymieszaj w misce. Jogurt połącz z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.

3. Sałatka buraczana z fetą i świeżą miętą

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę

  • 100 g sera feta, pokruszonego

  • garść świeżej mięty, posiekanej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
W misce połącz buraki, fetę i miętę. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Podawaj od razu lub po lekkim schłodzeniu.

4. Sałatka z buraków z ciecierzycą i kolendrą

Składniki:

  • 2 buraki, ugotowane i pokrojone w kostkę

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej

  • garść świeżej kolendry, posiekanej

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z połowy limonki

  • sól, pieprz, kumin do smaku

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj buraki, ciecierzycę i kolendrę. Przygotuj dressing z oliwy, limonki, czosnku, soli, pieprzu i kuminu. Polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj.

Buraki to nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy dodatek do diety. Warto wprowadzić je do jadłospisu w różnej formie, a zwłaszcza w postaci kolorowych sałatek, które z łatwością urozmaicą każdy posiłek. Spróbuj powyższych propozycji – na pewno szybko pokochasz ich smak i pozytywny wpływ na zdrowie.