Czeska zupa czosnkowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
porcja warzyw i przypraw na bulion
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól
pieprz
1 cebula
1 główka czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego żółtego sera
4 jaja
4 kromki pszennego chleba
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa na bulion obrać, dokładnie umyć i wraz z przyprawami włożyć do garnka zalewając 2 litrami wody. Dodać również przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotować ok. 90 min., po czym odcedzić. Do czystego bulionu dodać przeciśnięte przez praskę 4-5 ząbków czosnku. Gotować ok. 10 min., doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać chleb i ser i zmiksować. Zupę nalewać do miseczek, do każdej porcji wbijać delikatnie jajo. Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki.