„Czesiówka”

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czyli po prostu jajecznica z historią – wspominki z wypraw kajakowych.

Czas: 10 minut

Składniki:

3 jajka

6 wąskich plasterków polędwicy wędzonej

1/2 szklanki pokrojonego szczypioru

1/2 szklanki pokrojonego w pół plasterki pora

sól

pieprz mielony

1/8 kostki masła ( 2,5 dag )

Na maśle  smażyć por aż zrobi się złocisty. Odsunąć na bok patelni i obsmażyć z obu stron polędwicę. Wsypać szczypiorek – wymieszać. Wbić jajka. Posolić i posypać pieprzem. Usmażyć jajecznicę (na taką konsystencję jak się lubi).

Podawać z osobno podanym pomidorem, pokrojonym w pół plasterki.

Nie mam pojęcia, czemu akurat dodanie pora zamiast cebulki i wędzonki w małych plasterkach zamiast tradycyjnie pokrojonej w kosteczkę czy paski ma wpływ na smak jajecznicy- ale ma. Jest pikantna i po prostu smaczna.

„Czesiówka ” to jajecznica ze wspomnieniami. Kiedy dziś zapytałam Mamę, na jaką jajecznicę ma ochotę – powiedziała: zrób „czesiówkę”. Zamurowało mnie – nie mogłam zaskoczyć o co chodzi. Dopiero jak mi Mama podrzuciła hasło „kajaki” przypomniało mi się. Rzeczywiście – mój Dziadek Czesiu robił fantastyczną jajecznicę. Na każdym spływie ktoś prosił o nią – dorobiła się nawet swojej nazwy – „czesiówka”. A sprawa była prosta – Dziadek po prostu robił ją na kupowanej z prywatnych wyrobów wędzonej polędwicy. A przypomniało to nam się, bo udało mi się taką ostatnio kupić nazywa się chyba ,, Z Kredensu”).

file1285442854



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...