Czerwona zacierka- ketchupowa

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 20 minut

Składniki :

  • ok 1/2 szklanki mąki + mąka do posypania
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki ketchupu pikantnego
  • ok 1/6 szklanki wody
  • 1 łyżka masła

Zagnieść twarde ciasto z mąki , wody , ketchupu soli  podsypują po odrobinie mąki tak by nie lepiło się do rąk w trakcie rwania .Zostawić ciasto by obeschło , albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki bezpośrednio na wrzątek . Zagotować osoloną wodę  z masłem i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 15 minut. Odcedzić , przelać zimna przegotowana wodą .

Dodawać do zup, lub okraszone masłem z podsmażoną cebulką , skwareczkami lub jakimś sosem , lub jako dodatek do II dań .

file1287761833