Czerwona kapusta i jej moc. Gotuję ją z jabłkiem i cebulą, smakuje obłędnie

Avatar photo
25 kwietnia 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Nie sądziłam, że kiedyś będę zachwycać się… czerwoną kapustą. A jednak! Ten kolor, ten smak i to, co potrafi zrobić dla zdrowia – to wszystko sprawia, że coraz częściej sięgam po nią, nie tylko od święta. Choć kiedyś kojarzyła mi się głównie z obiadem u babci, dziś robię z niej nowoczesne surówki, rozgrzewające dodatki do dań głównych, a nawet kolorowe sałatki, które robią furorę na domowych spotkaniach.

Czerwona kapusta to nie tylko piękny akcent na talerzu – to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Zawiera mnóstwo witaminy C (więcej niż jej biała siostra!), a także witaminę K, A oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w antocyjany – naturalne barwniki, którym zawdzięcza swój intensywny kolor. Te związki mają silne działanie przeciwutleniające, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność. A to jeszcze nie wszystko – czerwone liście wspomagają trawienie, działają przeciwzapalnie i pomagają oczyścić organizm z toksyn.

czerwona kapusta

A teraz to, co najważniejsze – jak ją przygotować, by smakowała najlepiej? Mam kilka sprawdzonych przepisów, które zawsze wychodzą.

Moja duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cebulą

Ten przepis to klasyka w moim domu. Idealny do klusek śląskich, pieczeni, ale i jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 1 czerwona cebula

  • odrobina masła

  • 1 łyżeczka mąki

  • sól, pieprz do smaku, sok z cytryny

Przygotowanie: Kapustę szatkuję niezbyt drobno. Wkładam do garnka, zalewam niewielką ilością wody i dodaję pokrojone jabłko oraz cebulę. Gotuję na małym ogniu, aż wszystko zmięknie – trwa to ok. 30–40 minut. Na koniec dodaję łyżkę masła, delikatnie zagęszczam mąką i doprawiam do smaku sokiem z cytryny oraz  solą i pieprzem. Proste? Bardzo. Pyszne? Niesamowicie!

Surówka z czerwonej kapusty z granatem i sosem miodowo-musztardowym

Lekka, chrupiąca i idealna do grilla, burgerów lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty

  • 1 owoc granatu

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • sok z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • sól, pieprz

Kapustę drobno szatkuję, posypuję solą i odstawiam na kilka minut, by zmiękła. Dodaję pestki granatu, a sos przygotowuję z pozostałych składników. Całość mieszam i gotowe! Taka surówka nie tylko smakuje świetnie, ale i wygląda naprawdę efektownie.

Ciepła sałatka z pieczoną kapustą i serem feta

Nieco bardziej zaskakująca propozycja – pieczona kapusta ma wyjątkowy smak, który świetnie komponuje się z fetą i orzechami.

Składniki:

  • kilka grubych plastrów czerwonej kapusty

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

  • ser feta

  • garść orzechów włoskich

  • natka pietruszki

Kapustę smaruję oliwą, doprawiam i piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut – do momentu, aż brzegi się delikatnie zarumienią. Po upieczeniu posypuję pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami i natką. Pyszne, lekkie i z charakterem.

Czerwona kapusta nie ma nic wspólnego z nudą. To warzywo, które potrafi zaskoczyć – kolorem, smakiem i korzyściami zdrowotnymi. I choć nadal kocham tradycyjne przepisy, to lubię też eksperymentować i odkrywać ją na nowo. Jeśli do tej pory omijałaś ją szerokim łukiem – spróbuj jednego z tych dań. Gwarantuję, że zmienisz zdanie!



FORUM - bieżące dyskusje

śmierć...
Śmierć nam przypomina,że tak naprawę należymy do przyrody, a nie do naszych...
Picie wody w ciąży
Nie pijcie samej wody, bo ona osłabia. Pijcie wodę z dodatkiem np. soku...
Utrata słuchu po antybiotykach
Okropny objaw, ale może to był zbieg okoliczności...? Jakaś infekcja uszu po prostu?
Modne kolory na wiosnę
Dla mnie niebieski i fioletowy to najlepsze kolorki:)