Czereśniowy sernik
Artykuł zewnętrzny
*15 dag mąki
*10 dag masła
*15 dag cukru
*30 dag twarogu półtłustego
*2 łyżki śmietany
*2 jajka
*1 łyżka budyniu waniliowego
*40 dag czereśni
Mąkę przesiać, dokładnie posiekać z masłem. Dodać 5 dag cukru. Szybko zarobić kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Włożyć do piekarnika i podpiec ok 10 min w 200 stopniach.
Twaróg zmiksować na jednolitą masę, połączyć z żółtkami, budyniem, śmietaną i resztą cukru. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć na podpieczone ciasto kruche. Na masie twarogowej ułożyć umyte i wydrylowane czereśnie. Piec 50 min w 190 stopniach.
fot. redakcja