Czekoladowy tort z orzechami na ostatki
Tort zawiera sporą ilość czekolady i orzechów. Jest bardzo słodki, robię go nie tylko na „ostatki”.
Składniki:
Ciasto:
– 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
– 6 jajek
– 20 dkg cukru
– 4 łyżki startych biszkoptów
– cukier waniliowy
– łyżeczka proszku do pieczenia
– masło do formy
Poncz:
– szklanka herbaty
– alkohol
– cukier do smaku
Krem:
– 3/4 szklanki śmietanki
– 10 dkg mlecznej czekolady
– 10 dkg gorzkiej czekolady
– 10 dkg masła
– kileiszek rumu
Dekoracja:
– 15 dkg gotowej masy marcepanowej
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 10 dkg orzechów włoskich
Wykonanie tortu:
Dwa całe jajka i cztery żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Osobno ubić pianę z czterech białek z resztą cukru. Do żółtek dodawać pianę, orzechy i biszkopty. Wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do temp.180 st. C przez ok.45 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ponczem.
Przygotować krem: w podgrzanej śmietance rozpuścić startą czekoladę. Wystudzić, wlać razem z rumem do utartego masła, wymieszać. Kremem przełożyć tort.
Polewę marcepanu rozwałkować i rozłożyć na wierzchu i bokach tortu. Z reszty marcepanu uformować kulki. Obtoczyć je w stopionych oddzielnie obydwu czekoladach. Z resztek gorzkiej polewy „narysować” nitki na wierzchu,a boki obsypać posiekanymi orzechami.