Czekoladowy tort z orzechami na ostatki

7 listopada 2011,
dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Tort zawiera sporą ilość czekolady i orzechów. Jest bardzo słodki, robię go nie tylko na „ostatki”.

Składniki:

Ciasto:

– 20 dkg zmielonych orzechów włoskich
– 6 jajek
– 20 dkg cukru
– 4 łyżki startych biszkoptów
– cukier waniliowy
– łyżeczka proszku do pieczenia
– masło do formy

Poncz:

– szklanka herbaty
– alkohol
– cukier do smaku

Krem:

– 3/4 szklanki śmietanki
– 10 dkg mlecznej czekolady
– 10 dkg gorzkiej czekolady
– 10 dkg masła
– kileiszek rumu

Dekoracja:

– 15 dkg gotowej masy marcepanowej
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
– 10 dkg orzechów włoskich

Wykonanie tortu:

Dwa całe jajka i cztery żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Osobno ubić pianę z  czterech białek z resztą cukru. Do żółtek dodawać pianę, orzechy i biszkopty. Wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do temp.180 st. C przez ok.45 minut. Po ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć ponczem.
Przygotować krem: w podgrzanej śmietance rozpuścić startą czekoladę. Wystudzić, wlać razem z rumem do utartego masła, wymieszać. Kremem przełożyć tort.
Polewę marcepanu rozwałkować i rozłożyć na wierzchu i bokach tortu. Z reszty marcepanu uformować kulki. Obtoczyć je w stopionych oddzielnie obydwu czekoladach. Z resztek gorzkiej polewy „narysować” nitki na wierzchu,a boki obsypać posiekanymi orzechami.



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...