czekoladowo – migdałowa rolada z truskawkami
- 4 duże jajka
- 100 gram cukru
- 50 gram płatków migdałowych bardzo mocno zmielonych w mikserze
- 70 gram masła
- 100 gram mąki przesianej
- 40 gram kakao
- 300 gram śmietany kremówki
- 300 gram truskawek pokrojonych w drobną kostkę
- torebka cukru migdałowego lub waniliowego
mąkę, kako, przesiewamy przez sito
piekarnik nagrzewamy na 180 stopni
jajka ubijamy z cukrem pudrem – do jajek wlewamy powoli roztopione masło i na końcu szybkie składniki razem z pokruszonymi migdałami
ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia – duża prostokątna forma 25×30 cm lub większa
wkładamy do piekarnika na 15 minut (maksymalnie 20 minut) jak ciasto sie upiecze wyjmujemy je z piekarnika Przekładamy na kratkę (razem z papierem) i przykrywamy wilgotną ściereczką (aby ciasto nie wyschło)
w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem migdałowym
gdy ciasto będzie już przestudzone ale jeszcze ciepłe nakładamy śmietanę i truskawki
ciasto powoli zwijamy – powoli odrywając papier od ciasto – mocno ściskamy – gotową roladę zawijamy jeszcze raz w ten sam papier na którym była pieczona, owijamy srebrną folią – formujemy mocno ją ściskają i wkładamy ja do lodówki na godzinę
po upływie godziny ciasto wyjmujemy (ciasto prosto z lodówki nie jest smaczne)
kroimy i podajemy z truskawkami – ciasto możemy jeszcze posypać cukrem pudrem