czekoladowo – migdałowa rolada z truskawkami

8 czerwca 2010, dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny
  • 4 duże jajka
  • 100 gram cukru
  • 50 gram płatków migdałowych bardzo mocno zmielonych w  mikserze
  • 70 gram masła
  • 100 gram mąki przesianej
  • 40 gram kakao
  • 300 gram śmietany kremówki
  • 300 gram truskawek pokrojonych w drobną kostkę
  • torebka cukru migdałowego lub waniliowego

mąkę, kako,  przesiewamy przez sito

piekarnik nagrzewamy na 180 stopni

jajka ubijamy z cukrem pudrem – do jajek wlewamy powoli roztopione masło i na końcu szybkie składniki razem z pokruszonymi migdałami

ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia – duża prostokątna forma 25×30 cm lub większa

wkładamy do piekarnika na 15 minut (maksymalnie 20 minut) jak ciasto sie upiecze wyjmujemy je z piekarnika Przekładamy na kratkę (razem z papierem) i  przykrywamy wilgotną ściereczką (aby ciasto nie wyschło)

w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem migdałowym

gdy ciasto będzie już przestudzone ale jeszcze ciepłe nakładamy śmietanę i truskawki

ciasto powoli zwijamy – powoli odrywając papier od ciasto  – mocno ściskamy – gotową roladę zawijamy jeszcze raz w ten sam papier na którym była pieczona, owijamy srebrną folią – formujemy mocno ją ściskają i wkładamy ja do lodówki na  godzinę

po upływie godziny ciasto wyjmujemy (ciasto prosto z lodówki nie jest smaczne)

kroimy i podajemy z truskawkami – ciasto możemy jeszcze posypać cukrem pudrem

    file1276001916



    FORUM - bieżące dyskusje

    Naturalne kosmetyki
    Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
    Typy mężczyzn
    Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
    Jak można zostać dietetykiem
    Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
    leczenie niepłodnosci
    Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...