Czekoladowo-kremowe Ptasie Mleczko
Składniki:
1. czekoladowy biszkopt:
5 jajek
szklanka mąki
szklanka cukru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
2. krem:
0,5 litra mleka
2 śnieżki
2 galaretki truskawkowe
3. galaretka:
2galaretki truskawkowe
kilka truskawek
dwie szklanki płatków czekoladowych nesQuik.
Ad.1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier.
Następnie mąkę, czekoladę, proszek do pieczenia, miód. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 175stopniach 25minut. Studzimy.
Ad.2
Ubijamy mleko ze śnieżkami. Dodajemy tężejące galaretki rozpuszczone w szklance wody.
Ad.3
Gdy poprzednia warstwa się „ściśnie”, układamy na niej truskawki i kuleczki czekoladowe.
Zalewamy tężejącymi galaretkami rozdrobionymi w 0,5 l wody.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. ok. 2 lub 3 godzin.
Smacznego!!