Czekoladowe trufle domowej roboty

16 listopada 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 14-16 większych trufli:

100g mlecznej czekolady dobrej jakości
30g gorzkiej czekolady dobrej jakości
125ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła

Ponadto do obtoczenia:

kakao, cukier puder, posypka kolorowa i czekoladowa

Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych.  Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce.
Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.

file1321457862



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...