Czekoladowe trufle domowej roboty
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 14-16 większych trufli:
100g mlecznej czekolady dobrej jakości
30g gorzkiej czekolady dobrej jakości
125ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Ponadto do obtoczenia:
kakao, cukier puder, posypka kolorowa i czekoladowa
Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych. Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce.
Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.