Czekoladowe trufle domowej roboty

16 listopada 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 14-16 większych trufli:

100g mlecznej czekolady dobrej jakości
30g gorzkiej czekolady dobrej jakości
125ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła

Ponadto do obtoczenia:

kakao, cukier puder, posypka kolorowa i czekoladowa

Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych.  Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce.
Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.

file1321457862



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz