Czekoladowe placuszki z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
ok. 1i1/2 szkl. mleka,
30 dag mąki pszennej,
100g mlecznej czekolady,
żółtko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka oleju,
5 dag cukru,
szczypta cynamonu,
2 jabłka.
Mleko zmieszać z żółtkiem i olejem oraz czekoladą startą na drobnych oczkach. Dodać mąkę zmieszaną z cynamonem, proszkiem oraz cukrem. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, lub wyciąć dekoracyjne wzorki (u mnie serduszka). Olej rozgrzać, nalewać małe porcje ciasta tak, by powstały małe placuszki. Na wierzchu ułożyć cząstki jabłek. Gdy ciasto się zetnie obrócić na drugą stronę i usmażyć. Osączyć na papierowym ręczniku.
Dzieci uwielbiają takie posiłki w słodkiej wersji, z dodatkiem czekolady.