Czekoladowe jeże
Podam Wam przepis na wyborne jeże czekoladowe. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale są tak pyszne, że warto go poświęcić na ich wykonanie.
Składniki na jeżyki:
Ciasto:
– 15 dkg maki
– 10 dkg margaryny
– 5 dkg cukru
– szczypta soli
Masa:
– opakowanie budyniu waniliowego
– 1/2 litra mleka
– 2 żółtka
– 15 dkg cukru
– 25 dkg margaryny
– 4 dkg kakao
Pozostałe składniki:
– paczka biszkoptów
– 5 dkg cukru
– 1/2 szklanki wody
– 10 dkg pokrojonych migdałów
– 30 dkg gorzkiej czekolady
Wykonanie jeżyków:
1. Z margaryny, cukru, soli i przesianej mąki zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Wyciąć z kartonu szablon w kształcie owalu zakończonego szpicem długości 7cm.
3. Rozwałkowac ciasto na grubość 0,5 cm i za pomocą szablonu wyciąć placuszki w kształcie jeża.
4. Piec jeżyki 10 minut w pierkarniu nagrzanym do 200 st.C, a następnie odłożyć do wystudzenia.
5. Budyń rozrobić z 3 łyżkami mleka i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budyń i mieszając, zagotować. Następnie schłodzić, od czasu do czasu mieszając.
6. Utrzeć margarynę na masę. Wystudzony budyń dodawać do masy, delikatnie ucierając.
7. Odłożyć 3 łyżki kremu do przybrania, a do pozostałego dodać kakao i dokładnie wymieszać.
8. Biszkopty pokroić w kostkę i włożyć do miski. Polać przegotowaną wodą z cukrem i odłożyć na pół godziny.
9. Biszkopty delikatnie połączyć z kremem. Nakładać na ciastka, formując jeże.
10. Naszpikować jeżyki pociętymi migdałami, które utworzą kolce. Odstawić jeże na godzinę do lodówki.
11. Przygotować polewę czekoladową i polać jeżyki. Z białego kremu zrobić nos i oczy.