Czekoladowe gruszki pięknej Heleny z lodami
Gruszka to kolejny jesienny owoc, jest soczysty i przepyszny. Obecność gruszki nie zepsuje żadnego deseru. Często to na gruszce skupia się całą uwagę i smak, tak też jest w deserze „Gruszki Pięknej Heleny”.
Gruszki Pięknej Heleny z francuskiego „La bella Helena” to deser stworzony na cześć Heleny Trojańskiej, córki Zeusa i Ledy. Helena była najpiękniejszą kobietą na świecie, jej urody zazdrościły również olimpijskie boginie.
Z drugiej strony to deser wymyślony w 1864 roku z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha, w której Helena była główną postacią. Helena Trojańska to bohaterka wielu dzieł literackich, artystycznych i jak się okazuje także kulinarnych.
Do wykonania „Gruszek pięknej Heleny” będziemy potrzebować:
• 5 gruszek
• 150 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• Aromat waniliowy
• 100 g gorzkiej czekolady
• ½ kubeczka śmietany kremówki
• ½ litra wody
• Kieliszek spirytusu
• 5 gałek lodów waniliowych
Wykonanie:
Gruszki należy umyć, obrać ze skórek, następnie przepołowić je i usunąć gniazda nasienne. Wodę gotujemy z cukrem i aromatem waniliowym. Do powstałego syropu wrzucamy gruszki i gotujemy by zmiękły i zyskały smak.
Gruszki studzimy. W międzyczasie przygotowujemy czekoladowy sos – polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do niej dodajemy kremówkę i spirytus, dokładnie mieszamy.
Ostudzone gruszki układamy na talerzykach. Polewamy sosem czekoladowym, dodajemy gałkę lodów, ilość wedle uznania. Podajemy natychmiast w obawie przed rozpuszczeniem lodów.
SMACZNEGO!
źródło: http://portal.laszafa.pl/