Czekoladowe Błota Missisipi

11 listopada 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 225 g mąki pszennej,  2 łyżki kakao, 150 g margaryny, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.

Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.

Nadzienie: 175 g masła, 350 g cukru, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 150 g półsłodkiej czekolady, 300 ml śmietany 12%, łyżeczka esencji czekoladowej.

Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.

Dekoracja: 330 g kremówki, 2 łyżki pudru.

Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.

Coś dla smakoszy…

file1321034531