Czekoladowe Błota Missisipi
Ciasto: 225 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 150 g margaryny, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.
Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.
Nadzienie: 175 g masła, 350 g cukru, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 150 g półsłodkiej czekolady, 300 ml śmietany 12%, łyżeczka esencji czekoladowej.
Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.
Dekoracja: 330 g kremówki, 2 łyżki pudru.
Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.
Coś dla smakoszy…