Czekoladowe Błota Missisipi

11 listopada 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 225 g mąki pszennej,  2 łyżki kakao, 150 g margaryny, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.

Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.

Nadzienie: 175 g masła, 350 g cukru, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 150 g półsłodkiej czekolady, 300 ml śmietany 12%, łyżeczka esencji czekoladowej.

Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.

Dekoracja: 330 g kremówki, 2 łyżki pudru.

Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.

Coś dla smakoszy…

file1321034531



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...