Czekoladowe Błota Missisipi

11 listopada 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 225 g mąki pszennej,  2 łyżki kakao, 150 g margaryny, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. przegotowanej zimnej wody.

Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć na lekko natłuszczoną formę do tarty o śr. 27cm. Przykryć pergaminem, obciążyć i piec 10 min w temp. 190st. Następnie zdjąć papier i piec jeszcze 10 min w temp. 160st.

Nadzienie: 175 g masła, 350 g cukru, 4 jajka, 4 łyżki kakao, 150 g półsłodkiej czekolady, 300 ml śmietany 12%, łyżeczka esencji czekoladowej.

Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozmącone jajka oraz przesiane kakao. Czekoladę stopić, wlać do masy jajecznej razem ze śmietaną oraz esencją. Dokładnie ubić. Przelać na gotowy spód. Piec 45 min w temp. 160st. Przestudzić.

Dekoracja: 330 g kremówki, 2 łyżki pudru.

Kremówkę ubić z pudrem, wyłożyć na zimną tartę. Udekorować.

Coś dla smakoszy…

file1321034531



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...