Czekoladowa tarta z owocami
Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2 czubate łyżki kakao, 3/4 szkl. cukru, szczypta soli, 150 g margaryny, żółtko, 2 łyżki zimnej wody.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy do tarty o śr. 27cm. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
Nadzienie: 200g mlecznej czekolady, 1/2 l śmietanki 30%, 150 ml śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kg owoców-malin, truskawek, czereśni.
150 g czekolady stopić, przestudzić. Śmietankę 30% ubić z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną czekoladę i kwaśną śmietanę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Udekorować owocami. Polać resztą stopionej czekolady.
Coś dla wielbicieli owoców i czekolady.