Czekoladowa tarta z gruszkami
Ciasto:
35 dag mąki pszennej,
15 dag margaryny,
jajko,
10 dag cukru,
szczypta soli.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folią aluminiową i włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr.27cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 190st.
Dodatkowo:
2 gruszki,
szkl. kompotu z jabłek,
szkl. mleka,
2 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru,
50g mlecznej czekolady.
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wraz z kompotem z jabłek i ostudzić. Gruszki wyjąć, odcedzić. Kompot zmieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z czekoladą i cukrem, wlać kopmot, zagotować. Ciepłą masę wylać na podpieczony spód. Promieniście ułożyć cząstki gruszek. Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Tarta jest delikatna w smaku i nie za słodka. Żaden łasuch jej się nie oprze…