Czekoladowa Panna Cotta
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 350 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mleka 3,2%
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała. Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii (wyskrobane z laski wanilii) oraz kakao. Mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.Panna Cotte przelać do miseczek/filiżanek (ja wykonałam je w silikonowych foremkach). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu miseczki/filiżanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.