Czekoladowa Panna Cotta

24 kwietnia 2012, dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała. Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii (wyskrobane z laski wanilii) oraz kakao. Mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i  energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.Panna Cotte przelać do miseczek/filiżanek (ja wykonałam je w silikonowych foremkach). Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu miseczki/filiżanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.

file1335253921