Czekoladowa babka
Składniki:
175g cukru + 2 łyżeczki
250g miękkiego masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
350g mąki
250 g śmietany 36%
150g czekoladowych kropli lub starta czekolada
250g gorzkiej czekolady
tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
250g miękkiego masła lub margaryny dokładnie utrzeć ze 155g cukru,2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczypta soli.Kolejno dodawać jajka.Całość dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia.Razem z 250 g śmietany 36% dodawać do masy. Następnie dodać 150g kropli czekoladowych.Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 45-50 minut w temp.175 C. Ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, zostawić na 10 minut w formie, następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. 250g gorzkiej czekolady drobno posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.Babkę ostrożnie przełożyć na ozdobny talerz. Przygotowaną polewę wylać powoli na ciasto. wierzch udekorować w dowolny sposób.!! Smacznego