Czekoladki kokosowe z orzechami i alkoholem
składniki:
25 dag prawdziwego masła
25 dag wiórek kokosowych
1 tabliczka białej czekolady
150 ml słodkiej śmietanki lub mleczka skondensowanego niesłodzonego
250+50 g cukru
100-150 g mielonych orzechów (laskowe, włoskie, pistacje) lub/i migdałów
rum lub spirytus (kilka łyżek)
aromat rumowy lub arakowy-DELECTA
2-3 tabliczki deserowej czekolady
2-3 łyżki oleju
– W garnku stopić masło i białą czekoladę, wlać śmietankę, wsypać cukier (250g) i mieszać do połączenia składników. Gotować 5 minut, stale mieszając, na niewielkim płomieniu.
Wsypać do masy wiórki (najlepiej zmielone lub zmiksowane na drobno) oraz orzechy (migdały) – dodać odrobinę aromatu oraz resztę cukru (50g).
Dokładnie wymieszać i dodać alkohol do smaku.
– Masę przełożyć do jakiegoś płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą (tylko nie aluminiową !!) lub papierem do pieczenia – na grubość nie większą, niż 2-2,5 cm.
Ugnieść dokładnie, tworząc równą warstwę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
– Wyjąć ostrożnie zastygniętą masę z formy i pokroić na niewielkie kosteczki lub podłużne batoniki.
-Czekoladę gorzką połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Każdą kosteczkę-batonik, zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia w celu wyschnięcia.
– Przełożyć do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć na półmisku i wstawić ponownie do lodówki na godzinę.