Choć z wyglądu czarna porzeczka jest owocem dość niepozornym, w swoim wnętrzu kryje bogactwo dobroczynnych substancji. Wpływają one korzystnie zarówno na stan naszej skóry, jak i dobre samopoczucie. Sezon letni to czas kiedy możemy delektować się jej smakiem do woli, są jednak sposoby by zachować jej świeży aromat i zapach przez okrągły rok.
Czarna porzeczka – smaki dzieciństwa w kuchni
Owoce czarnej porzeczki należą do jednych z naszych ulubionych smaków dzieciństwa. W swoich domach chętnie do niej powracamy przygotowując domowe wypieki. Dla osób, które poszukają inspiracji proponujemy przepis na smaczną oraz orzeźwiającą tartę porzeczkową.
Kruche ciasto:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 żółtko
– szczypta soli
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 90 g masła
– 4 łyżki wody
Nadzienie:
– 500g czarnych porzeczek
– 1/2 szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie uformowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy dwiema łyżeczkami bułki tartej. Następnie wykładamy na nią ciasto, które kolejno nakłuwamy widelcem i przykrywamy sreberkiem z wysypanym na wierzch grochem. Pieczemy ok. 20 minut, do momentu kiedy ciasto zarumieni się. Kruszonkę przygotowujemy oddzielnie. Mąkę, cukier oraz masło miksujemy do momentu gdy uzyskamy małe kuleczki. Na ciasto kruche nakładamy wymieszane porzeczki z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180°C, bądź do momentu zarumienienia się wierzchu. Tartę można udekorować bitą śmietaną lub polać galaretką.
Czarna porzeczka przyjaciółką Twojego zdrowia
Czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej. Dlatego też, warto o niej pamiętać nie tylko podczas przygotowywania posiłków, lecz również traktować ją jako naturalny odpowiednik lekarstw. Czarna porzeczka kryje w sobie wiele cennych składników o znakomitym wpływie na ludzki organizm. Jednak należy brać pod uwagę fakt, że zrywając świeże owoce z krzaka znaczna część tych wartościowych substancji ulega degradacji. Jest to wielka strata dla naszego organizmu, gdyż owoce czarnej porzeczki są bogatym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego, a także wielu soli mineralnych (tj. potas, żelazo, wapń, magnez) oraz rzadko występujących mikroelementów (tj. mangan, bor i jod).
Same owoce są dość cierpkie w smaku, dlatego na popularności zyskują wszelkie porzeczkowe przetwory, przykładowo dżemy, czy soki. Jednakże, obróbka termiczna i przemysłowa sprawia, iż odżywcze wartości czarnej porzeczki przepadają bezpowrotnie. Dlatego też, naukowcy współpracujący z firmą ALFA rozpoczęli prace nad opracowaniem specjalnej metody jonizacji, która pozwoliłaby na zminimalizowanie strat cennych składników w tych owocach. Uwieńczeniem wieloletnich prac jest opracowanie sprawdzonej metody aktywacji witamin i minerałów, która w połączeniu z nanotechnologią sprawia, że ponad 90% korzystnie działających substancji, zawartych w owocach czarnej porzeczki zostaje wchłonięte przez organizm człowieka. Efektem podjętych działań jest wyprodukowanie bioaktywnego ALFA NECTARU, który wykazuje działanie odżywcze oraz wzmacniające. Połączenie w ALFA NECTARZE dobroczynnych atrybutów czarnej porzeczki z aronią i miodem, a także zaawansowana technologia produkcji sprawiają, że składniki uzupełniają się i zwiększają jego korzystne właściwości zdrowotne.
Możliwości czarnej porzeczki są bezcenne. Jej regularne spożywanie przyczynia się do oczyszczenia organizmu z nagromadzonych toksyn, ułatwia przemianę materii, wspomaga leczenie wątroby i nerek oraz powstrzymuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Ponadto czarna porzeczka polecana jest osobom podatnym na stres, czy po kuracji antybiotykowej.
Więcej informacji na: www.alfanectar.eu