Czarna jak noc – pachnąca jak róża
Bardzo lubię wyczuwać w kawie delikatne aromaty i smaki.
Testuję kawy Smart coffee ( dostałam 3 różne kawy z Palarni kawy Smart coffe – konkurs na Facebooku )
Czas: 10 minut
Składniki:
- 3 łyżeczki świeżo zmielonej Dolce Crema ( kawa o niskiej kwasowości) (inną kawę też można tak zaparzyć )
- 1 łyżeczka suszu różanego
- 1 filiżanka wody
- odrobina syropu różanego ( lub cukru do posłodzenia )
Kawę wsypać do filiżanki i wstawić na 2 minuty do ogrzanego ( wyłączonego) piekarnika – wydobywa to aromat kawy . Wodę zagotować. Wyłączyć czajnik – odczekać 30 sekund i zalać kawę w wysokości 3/4 filiżanki . Przykryć filiżankę , przykryć i zostawić na 3 minuty by się dobrze zaparzyła .
Susz różany zaparzyć 1/4 filiżanki wrzątku. Dolać do kawy przez sitko. Posłodzić delikatnie syropem różanym (lub cukrem). Wymieszać.
Bałam się trochę czy smaki różany i kawowy nie będą się kłócić ze sobą. Nic podobnego. Wspaniale współgrają. Nie na darmo w kulturze arabskiej kawa i róża często goszczą obok siebie. Gorąco polecam takie zestawienie.