Czarna jak noc – pachnąca jak róża

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo lubię wyczuwać w kawie delikatne aromaty i smaki.

Testuję kawy  Smart coffee ( dostałam 3 różne kawy z Palarni kawy Smart coffe – konkurs na Facebooku )

Czas: 10 minut

Składniki:

  • 3 łyżeczki świeżo zmielonej Dolce Crema ( kawa o niskiej kwasowości) (inną kawę też można tak zaparzyć )
  • 1 łyżeczka suszu różanego
  • 1 filiżanka wody
  • odrobina syropu różanego ( lub cukru do posłodzenia )

Kawę wsypać do filiżanki i wstawić na 2 minuty do ogrzanego ( wyłączonego) piekarnika  – wydobywa to aromat kawy . Wodę zagotować. Wyłączyć czajnik – odczekać 30 sekund  i zalać kawę w wysokości 3/4 filiżanki . Przykryć filiżankę , przykryć i zostawić na 3 minuty by się dobrze zaparzyła .

Susz różany zaparzyć 1/4 filiżanki wrzątku. Dolać do kawy przez sitko. Posłodzić delikatnie syropem różanym  (lub cukrem). Wymieszać.

Bałam się trochę czy smaki różany i kawowy nie będą się kłócić ze sobą. Nic podobnego. Wspaniale współgrają. Nie na darmo w kulturze arabskiej kawa i róża często goszczą obok siebie. Gorąco polecam takie zestawienie.

file1280818498