Czarcie pierogi

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dawno już za mną chodziły pierogi z kaszanką. Tym razem postanowiłam pobawić się dodatkowo kolorami.

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 2  szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 3 cienkie kaszanki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • Pieprz mielony
  • 10 dag boczku surowego ( lub wędzonego jak kto lubi )
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
  • barwnik spożywczy czerwony
  • barwnik spożywczy czarny

Zaczynamy od pokrojenia drobno obranej cebuli .Na patelni rozgrzewamy olej  ( 2 łyżki ) i smażymy cebulę na złoto. Do podsmażonej dodajemy obrane z osłonek i pokrojone w plasterki kaszanki. Smażymy mieszając. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem. Przekładamy z patelni w miseczkę i zostawiamy do wystygnięcia .

Nastawiamy wodę  do gotowania pierogów – solimy ją .

Mąkę podzielić na 2 części  i wsypać do  2 misek , lekko osolić .

Najpierw do pierwszej  wlać połowę wrzątku zabarwionego mocno  czerwonym barwnikiem  i ostrożnie wyrabiać ciasto ( początkowo jest bardzo gorące )  . Jak już jest wyrobione zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło .

Tak samo zrobić z drugą porcją mąki z tym , że tym razem dodajemy czarny barwnik . Ciasto też zawijamy w folię spożywczą .

Boczek pokroić bardzo drobno i wytopić na patelni na skwarki do polania pierogów  – dołożyć masło.

Każdy rodzaj ciasta podzielić na 10-12 części .Rozwałkowywać  i dużym kubkiem  wykrawać krążki . Nakładać farsz z kaszanki ( po łyżeczce ) i zlepiać pierogi ( z bardzo szerokim płaskim brzegiem ).Układać na omączonej tacce . Jak już zlepimy wszystkie pierogi wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów  czarcie grzebienie.

Pierogi gotujemy w 2 partiach – najpierw czerwone , a potem czarne  po 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową i odkładamy na szeroką patelnie na wytopione skwarki .Przykrywamy by nie ostygły.

Podajemy układając kontrastowo – czarny-czerwony – polewając skwarkami i posypując szczypiorkiem.

Jest to oczywiście zabawa -te same pierogi można zrobić nie barwiąc ciasta i zlepiając je jak zwykłe pierogi- smakować będą tak samo. Tyle , że tu efekt wizualny jest bardzo ciekawy.

file1322247842