Orzeźwiający sernik, prosty do zrobienia z delikatnym kremem dla łasuchów słodko-kwaśnych deserów. Sernik idealnie pasuje do popołudniowej kawy, można go przygotować na spodzie z herbatników lub biszkoptów, ale też bez spodu jest pyszny, szczególnie gdy dbasz o linię. Ciasto nie zawiera mąki, nie ma więc konieczności jego pieczenia.
składniki:
250 gram sera mielonego na sernik
galaretka cytrynowa
400 ml śmietany 36 %
sok z limonki
50 gram cukru pudru
KREM:
wyciśnięty sok z 2 cytryn
3 żółtka
100 gram cukru pudru
125 masła
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Odstawić do lodówki do wystygnięcia.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodać sok z limonki, całość zmiksować.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać ją do masy serowej i całość wymieszać. Dodać bitą śmietanę, wymieszać.
Masę wlać do tortownicy i odstawić do lodówki.
KREM:
żółtka wraz z sokiem z cytryny i cukrem pudrem podgrzać w garnuszku, a gdy się rozpuści dodać masło i delikatnie wymieszać, po kilku minutach krem powinien zgęstnieć, odstawić do ostudzenia. Zimnym kremem dekorować sernik, można na wierzch go też udekorować plasterkami cytrynek w syropie.