Cytrynowa z tajskim smaczkiem
Na bazie rosołu drobiowego można zrobić wiele zup.
Czas :
Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 marchew duża ( lub 2 mniejsze )
- kawałek białej części pora
- kawałek selera ( wielkości 1/2 pietruszki )
- 1/2 pietruszki
- kilka listków lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka listków selera
- szczypta kurkumy
- 1 żółtko
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 3 szklanki wody
- 2 garści cienkiego makaronu ryżowego
- 3 łyżki pokrojonych listków melisy ( lub natki pietruszki )
- sól do smaku
- cukier do smaku
Umyć mięso. Ułożyć w garnku. Dodać związane nicią kuchenną listki pietruszki, lubczyku , selera , por . Obrać i umyć marchewki , seler , pietruszki – dołożyć do mięsa. Zalać wodą , dodać szczyptę soli i gotować na małym gazie aż mięso będzie miękkie.Trawę cytrynową zaparzyć kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryć i zostawić. Przecedzić wywar – mięso i pół marchewki odłożyć ( resztę marchewki , seler i pietruszkę użyć np. do sałatki ). Mięso obrać ze skórek , chrząstek i kości. Zmiksować mięso, wywar , mleko kokosowe, przecedzony wywar z trawy cytrynowej, szczyptę kurkumy. Wlać z powrotem do garnuszka . Żółtko rozrobić w kilku łyżkach wywaru i zaciągnąć nim zupę. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok z cytryny do smaku.
Makaron lekko połamać i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 5 minut. Odcedzić. Kawałek wyjętej z wywaru marchewki pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać makaron z marchewką i usiekaną melisą ( lub natką pietruszki ) .
Podawać układając na środku talerza kopczyk z makaronu i oblewać wokół zupą. Dekorować listkami melisy i plasterkiem cytryny i odrobiną otartej skórki cytrynowej ( paseczki ).