Cytrynowa z tajskim smaczkiem

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na bazie rosołu drobiowego można zrobić wiele zup.

Czas :

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 1 marchew duża ( lub 2 mniejsze )
  • kawałek białej części pora
  • kawałek selera ( wielkości 1/2 pietruszki )
  • 1/2 pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka listków selera
  • szczypta kurkumy
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 szklanki wody
  • 2 garści cienkiego makaronu ryżowego
  • 3 łyżki pokrojonych listków melisy ( lub natki pietruszki )
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Umyć mięso. Ułożyć w garnku. Dodać związane nicią kuchenną listki pietruszki, lubczyku , selera , por .  Obrać i umyć marchewki , seler , pietruszki  – dołożyć do mięsa. Zalać wodą , dodać szczyptę soli i gotować na małym gazie aż mięso będzie miękkie.Trawę cytrynową zaparzyć kilkoma łyżkami wrzątku. Przykryć i zostawić. Przecedzić  wywar – mięso i pół marchewki odłożyć ( resztę marchewki , seler i pietruszkę użyć np. do sałatki ). Mięso obrać ze skórek , chrząstek i kości. Zmiksować mięso, wywar , mleko kokosowe, przecedzony wywar z trawy cytrynowej, szczyptę kurkumy. Wlać z powrotem do garnuszka . Żółtko rozrobić w kilku łyżkach wywaru   i zaciągnąć nim zupę. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok z cytryny do smaku.

Makaron lekko połamać i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 5 minut. Odcedzić. Kawałek wyjętej z wywaru marchewki pokroić w drobną kosteczkę . Wymieszać makaron z marchewką i usiekaną melisą ( lub natką pietruszki ) .

Podawać układając na środku talerza kopczyk z makaronu i oblewać wokół zupą. Dekorować listkami melisy i  plasterkiem cytryny i odrobiną otartej skórki cytrynowej ( paseczki ).

file1322247668