Cytrynki z rumem lub wanilią
Firma ETERNO powstała w 2005 r. Założycielka – Pani Barbara Stelmach, realizując swoje marzenia o własnym biznesie, jako pierwsza zakręciła plasterki cytryny w słoiczku. Swoją biznesową przygodę rozpoczęła od „cytrynek z rumem”, które od lat towarzyszyły rodzinie i zachwycały przyjaciół. Oni też podsunęli pomysł podzielenia się tym smakołykiem z szerszym gronem amatorów oryginalnych dodatków kulinarnych.
Na przełomie 10 lat istnienia firmy przetwory „Eterno” zyskały uznanie wśród konsumentów oraz zostały docenione przez kapitułę konkursu „Jakość Roku”, która dwukrotnie przyznała im tytuł laureata. Nagroda ta jest największym projakościowym wyróżnieniem w Polsce.
Obecnie oferta producenta „cytrynek” zawiera ponad 60 niepowtarzalnych, autorskich przetworów o najwyższej jakości.
NASZE „CYTRYNKI”
Wszystkie przetwory owocowe ETERNO przygotowane są według własnej, niepowtarzalnej i oryginalnej receptury. Każda nowa kompozycja powstaje dzięki ogromnej inwencji twórczej, charyzmie oraz zaangażowaniu całego zespołu. Produkty przygotowywane są bez dodatku wody, a powstały syrop, w którym znajdują się owoce, jest wynikiem naturalnego połączenia się soku z cukrem oraz odpowiednim dodatkiem. Tajemnica smaku tkwi w indywidualnie dobranych proporcjach poszczególnych składników oraz sposobie wytwarzania.
Przysmaki nie zawierają konserwantów, ani sztucznych barwników. Są doskonałym dodatkiem do herbaty, orzeźwiających napojów oraz do szerokiej gamy dań i deserów.
INSPIRACJE OD ETERNO
CYTRYNKI Z RUMEM
Karnawałowy drink z nutą cytrynową:
Cytrynki z rumem Eterno;
Wódka żubrówka;
Napój jabłkowo – wiśniowy;
Świeża mięta;
Lód
Do szklanki wlać 50 ml. zmrożonej żubrówki, dolać schłodzony napój jabłkowo – wiśniowy oraz 2 plasterki cytrynek ze słoiczka wraz z dwoma łyżeczkami syropu. Przystroić lodem i listkiem mięty.
POMARAŃCZE W SYROPIE
Kaczka w słodkich pomarańczach:
Pomarańcze w syropie Eterno;
4 kacze udka;
Kawałek świeżego imbiru;
Łyżka octu balsamicznego;
Majeranek;
Sól, pieprz.
Udka oczyścić. Przygotować zalewę: do syropu pomarańczowego dodać utarty imbir, majeranek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Marynatą natrzeć mięso. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Udka podsmażyć na oleju. Następnie ułożyć w brytfance. Polać resztą marynaty wymieszaną z 3–4 łyżkami wody. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w 180oC. 10 min. przed końcem pieczenia mięso obłożyć plasterkami pomarańczy.
CYTRYNKI Z WANILIĄ
Cytrynowy zawrót głowy:
Cytrynki z wanilią Eterno;
150g herbatników czekoladowych;
70g stopionego masła;
70dkg białego mielonego sera;
1 szk. cukru;
4 jajka;
Budyń waniliowy;
Czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Ułożyć i ugnieść na spodzie tortownicy.
Żółtka ubić z cukrem, dodać ser i syrop ze słoiczka, a następnie połączony z mąką i proszkiem budyń. Osobno ubić białka. Całość delikatnie ze sobą połączyć.
Masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki.
Piec ok. godziny w 180oC. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Każdą porcje udekorować plasterkiem cytrynki.
Produkty dostępne na: www.ETERNO.pl
Cena w zależności od produktu:
„Cytrynki z Rumem” – 12 zł.
„Pomarańcze w syropie” – 15 zł.
„Cytrynki z wanilią” – 18 zł.