Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki

24 listopada 2012, dodał: ilonar2301
Artykuł zewnętrzny
  • 12,5 dkg margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków musli
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,7 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku z dodatkiem cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka na budyń
  • 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku malinowym

Na mleku gotujemy budyń. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, musli łączymy w jednej miseczce. W drugiej zaś łączymy składniki mokre: rozpuszczoną wcześniej margarynę, jajko, mleko, sok, sok z cytryny. Suche składniki łączymy z mokrymi. Do papilotek wykładamy po 2 łyżeczki ciasta na muffiny, łyżeczkę przestudzonego budyniu. Budyń przykrywamy łyżeczką ciasta. Muffiny pieczemy przez około 15- 20 minut w temp. 160 stopni.

file1353774939