Cytrynki, czyli cytrynowe muffinki
Artykuł zewnętrzny
- 12,5 dkg margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki płatków musli
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,7 szklanki mleka
- 0,5 szklanki soku z dodatkiem cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka na budyń
- 1 opakowanie proszku budyniowego o smaku malinowym
Na mleku gotujemy budyń. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, musli łączymy w jednej miseczce. W drugiej zaś łączymy składniki mokre: rozpuszczoną wcześniej margarynę, jajko, mleko, sok, sok z cytryny. Suche składniki łączymy z mokrymi. Do papilotek wykładamy po 2 łyżeczki ciasta na muffiny, łyżeczkę przestudzonego budyniu. Budyń przykrywamy łyżeczką ciasta. Muffiny pieczemy przez około 15- 20 minut w temp. 160 stopni.