Ciasto cynamonowe: Cynamonowiec
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1/2 kg mąki
– 6 jabłek
– 6 jajek
– szkl.oleju
– 1/2 szkl. oliwy
– 20 dag cukru
– łyżka cynamonu
– łyżka sody Delecta
– łyżka proszku do pieczenia Delecta
– 15 dag orzechów włoskich
– 15 dag rodzynek
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać do tego olej, oliwę, cynamon, sodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po
zmiksowaniu wszystkich składników dodać jabłka pokrojone w kostkę oraz orzechy i rodzynki, całość wymieszać. Ciasto wylać
na natłuszczoną formę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na godzinkę. Po upieczeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.