Cynamonowe smakołyki

29 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

szklanka mleka, 2,5 dag drożdży, 5-7 dag cukru, 8 dag masła, skórka cytryny drobno starta, 1/2 łyżeczki kardamonu, 45 dag mąki, białko, 1/2 łyżeczki soli.

Do posmarowania: 3-4 łyżki stopionego masła, 10 dag cukru, 2 łyżeczki cynamonu.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, sól, cukier, roztopione masło i mąkę. Zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Następnie ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które bardzo cienko rowałkować. Wykrawać szerokie pasy, smarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem i rolować w paluchy.

Skleić roztrzepanym białkiem, połozyć na blasze w taki sposób, by miejsce sklejenia było pod spodem palucha. Zrolowane paluchy powinny być cienkie.

Odstawić do wyrośnięcia np. do piekarnika o temp. 60 st. C. Gdy wyrosną  piec 20-25 min w 180 st.

file1256810549



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...