Cynamonowe smakołyki

29 października 2009,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

szklanka mleka, 2,5 dag drożdży, 5-7 dag cukru, 8 dag masła, skórka cytryny drobno starta, 1/2 łyżeczki kardamonu, 45 dag mąki, białko, 1/2 łyżeczki soli.

Do posmarowania: 3-4 łyżki stopionego masła, 10 dag cukru, 2 łyżeczki cynamonu.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, sól, cukier, roztopione masło i mąkę. Zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło.

Następnie ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które bardzo cienko rowałkować. Wykrawać szerokie pasy, smarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem i rolować w paluchy.

Skleić roztrzepanym białkiem, połozyć na blasze w taki sposób, by miejsce sklejenia było pod spodem palucha. Zrolowane paluchy powinny być cienkie.

Odstawić do wyrośnięcia np. do piekarnika o temp. 60 st. C. Gdy wyrosną  piec 20-25 min w 180 st.

file1256810549



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....