Cynamonowe smakołyki
szklanka mleka, 2,5 dag drożdży, 5-7 dag cukru, 8 dag masła, skórka cytryny drobno starta, 1/2 łyżeczki kardamonu, 45 dag mąki, białko, 1/2 łyżeczki soli.
Do posmarowania: 3-4 łyżki stopionego masła, 10 dag cukru, 2 łyżeczki cynamonu.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, sól, cukier, roztopione masło i mąkę. Zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Następnie ciasto podzielić na mniejsze kawałki, które bardzo cienko rowałkować. Wykrawać szerokie pasy, smarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem i rolować w paluchy.
Skleić roztrzepanym białkiem, połozyć na blasze w taki sposób, by miejsce sklejenia było pod spodem palucha. Zrolowane paluchy powinny być cienkie.
Odstawić do wyrośnięcia np. do piekarnika o temp. 60 st. C. Gdy wyrosną piec 20-25 min w 180 st.