Cynamonki – ciasteczka

22 marca 2012, dodał: andzia6668
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

* 1 szkl. letniego mleka,

* 2 jajka,

* 4 szkl. mąki pszennej ,

* 6 łyżek cukru,

* 1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła,

* 40 g świeżych drożdzy

oraz:

1/4 kostki masła roztopionego,

pół szklanki cukru,

cynamon,

bakalie,

1 jajko do posmarowania.

Z drożdży, 2 łyżek cukru,2 łyżek mąki i 1/2 szkl. mleka wyrabiamy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dodajemy mąkę,jaja, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stół,podzielić na 4 części,rozwałkować,posmarować roztopionym masłem,posypac cukrem,cynamonem,według uznania bakaliami. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki,poukładać na blachę w dużych odstępach. Posmarować jajkiem. Piec w 180  stopniach ok 10-15 minut. Można je również przygotować z marmoladą lub nadzieniem słonym np. z pieczarkami i papryką.

file1332416719



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...