Cynamonki – ciasteczka
Składniki:
* 1 szkl. letniego mleka,
* 2 jajka,
* 4 szkl. mąki pszennej ,
* 6 łyżek cukru,
* 1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła,
* 40 g świeżych drożdzy
oraz:
1/4 kostki masła roztopionego,
pół szklanki cukru,
cynamon,
bakalie,
1 jajko do posmarowania.
Z drożdży, 2 łyżek cukru,2 łyżek mąki i 1/2 szkl. mleka wyrabiamy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dodajemy mąkę,jaja, sól, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stół,podzielić na 4 części,rozwałkować,posmarować roztopionym masłem,posypac cukrem,cynamonem,według uznania bakaliami. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki,poukładać na blachę w dużych odstępach. Posmarować jajkiem. Piec w 180 stopniach ok 10-15 minut. Można je również przygotować z marmoladą lub nadzieniem słonym np. z pieczarkami i papryką.