Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem i pomidorkami

11 kwietnia 2011,
dodał: Sarenka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • cykoria – 2 dorodne sztuki,
  • szpinak świeży – 35 średniej wielkości liści,
  • pieczarki świeże – 3 sztuki średniej wielkości,
  • pomidorki koktajlowe – 3 sztuki,
  • ser żółty – 60g,
  • śmietana 30% – 80ml,
  • musztarda francuska – 2 łyżeczki,
  • masło – łyżeczka,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • cukier brązowy lub biały – 1 łyżka,
  • sok z cytryny – 2 łyżki.

wykonanie:

Cykorię umyć. Za pomocą ostrego, cienkiego noża dokładnie usunąć głąb ze środka, który nadaje gorycz podczas gotowania. Aby ułatwić sobie zadanie, można najpierw przekroić warzywo wzdłuż, a potem wyciąć głąb. Włożyć cykorię do garnka, zalać zimna woda (można wrzącą), dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia przez 10 minut, po czym dobrze odsączyć warzywa z wody. Cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyjąć najbardziej wewnętrzne male listki i odrzucić (ja zjadłam :)).Pieczarki dokładnie obrać i drobniutko pokroić. Szpinak przepłukać w zimnej wodzie i odsączyć, odciąć ogonki. Na patelni rozpuścić masło i dodać pieczarki, które należy posypać niewielka ilością pieprzu ziołowego. Smażyć często mieszając, przez kilka minut, aż grzybki będą miękkie. Usmażone grzyby ułożyć na każdej cykorii, mniej więcej na całej powierzchni. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, odparować szpinak, który posypać niewielka ilością soli. Przełożyć na warstwę pieczarek. Na szpinak położyć musztardę francuską. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdego na 4 równe części. Na każdą cykorię ułożyć po 3 kawałki pomidorków. Polać śmietanką z dodatkiem szczypty soli. Ser żółty pokroić w niewielkie, dość cienkie paseczki lub krążki. Wstawić do dobrze rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut, po czym zostawić jeszcze przez 5 minut w wyłączonym, gorącym piekarniku. Podawać na gorąco posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

file1300128527



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.