Cykoria z pieczarkami, szpinakiem, serem i pomidorkami
składniki:
- cykoria – 2 dorodne sztuki,
- szpinak świeży – 35 średniej wielkości liści,
- pieczarki świeże – 3 sztuki średniej wielkości,
- pomidorki koktajlowe – 3 sztuki,
- ser żółty – 60g,
- śmietana 30% – 80ml,
- musztarda francuska – 2 łyżeczki,
- masło – łyżeczka,
- sól, pieprz ziołowy,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- cukier brązowy lub biały – 1 łyżka,
- sok z cytryny – 2 łyżki.
wykonanie:
Cykorię umyć. Za pomocą ostrego, cienkiego noża dokładnie usunąć głąb ze środka, który nadaje gorycz podczas gotowania. Aby ułatwić sobie zadanie, można najpierw przekroić warzywo wzdłuż, a potem wyciąć głąb. Włożyć cykorię do garnka, zalać zimna woda (można wrzącą), dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia przez 10 minut, po czym dobrze odsączyć warzywa z wody. Cykorie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyjąć najbardziej wewnętrzne male listki i odrzucić (ja zjadłam :)).Pieczarki dokładnie obrać i drobniutko pokroić. Szpinak przepłukać w zimnej wodzie i odsączyć, odciąć ogonki. Na patelni rozpuścić masło i dodać pieczarki, które należy posypać niewielka ilością pieprzu ziołowego. Smażyć często mieszając, przez kilka minut, aż grzybki będą miękkie. Usmażone grzyby ułożyć na każdej cykorii, mniej więcej na całej powierzchni. Na tej samej patelni, na której smażyły się pieczarki, odparować szpinak, który posypać niewielka ilością soli. Przełożyć na warstwę pieczarek. Na szpinak położyć musztardę francuską. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdego na 4 równe części. Na każdą cykorię ułożyć po 3 kawałki pomidorków. Polać śmietanką z dodatkiem szczypty soli. Ser żółty pokroić w niewielkie, dość cienkie paseczki lub krążki. Wstawić do dobrze rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut, po czym zostawić jeszcze przez 5 minut w wyłączonym, gorącym piekarniku. Podawać na gorąco posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.